Međimurje Press
Grad Prelog

Otok obilježio svoje proštenje, Pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu!

U nedjelju, 19. lipnja, tradicionalnim misnim slavljem, obilježeno je mjesno proštenje u Otoku. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine.

Kao posjed vlastelina Mutimira, Otok se spominje već 1222. godine. Ovo pitomo mjesto uz rijeku Dravu obilovalo je nekad sitnom sakralnom arhitekturom među kojom su se isticali pilovi i poklonci, primjerice skulptura Svete obitelji s kamenog javnog raspela.

Kapela Presvetog Srca Isusova podignuta je 1926. godine. Svojim arhitektonskim oblikom i veličinom kapela podsjeća na kapelu Presvetog Trojstva u Prelogu s karakteristikama kasnobaroknog razdoblja.

Misno slavlje održano je u Kapeli Presvetog Srca Isusova u Otoku, a nazočili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki te predsjednik Mjesnog odbora Otok Dalibor Gorupić.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja