Međimurje Press
Policija

Dan policijske kapelanije “Sveti Franjo Asiški”

Na blagdan sv. Franje Asiškog (4. listopada 2022.) u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću održana je svečana misa povodom devete obljetnice uspostave Policijske kapelanije “Sveti Franjo Asiški” za područje Policijske uprave međimurske te povodom Dana policije.

Prije točno devet godina u sjedištu Policijske uprave međimurske svečano je otvorena Policijska kapelanija “Sveti Franjo Asiški” za područje Policijske uprave međimurske. Kapelanija je osnovana 10. svibnja 2013. Dekretom o uspostavi policijske kapelanije vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj mons. Juraja Jezerinca.

Jučerašnju svetu misu predslavio je policijski kapelan za područje Policijske uprave međimurske Vjekoslav Vidaček uz suslavitelje don Branka Čagelja vojnog kapelana iz Petrinje, vlč. Ozrena Bizeka policijskog kapelana za područje Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske uprave virovitičko-podravske, vlč. Ivice Horvata policijskog kapelana za područje Policijske uprave varaždinske i dekana Varaždinskog policijskog dekanata, vlč. Krunoslava Kefelje župnika u Draškovcu, vlč. Andrije Botkovića župnog vikara u Nedelišću i vlč. Ivana Hercega župnika u Nedelišću i dekana Štrigovskog dekanata.

Misnom slavlju prisustvovali su načelnik općine Nedelišće Nikola Novak, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač sa suradnicima, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP) Mario Dokmanić, zaposlenici Policijske uprave međimurske, članova obitelji poginulih i nestalih policajaca te mnogobrojni vjernici.

Pozdravljajući okupljene, vlč. Vidaček rekao je kako smo se večeras okupili da bi proslavili svetkovinu sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda te kako bi obilježili devetu obljetnicu rada Policijske kapelanije za Međimursku županiju, koja je stavljena pod zaštitu, upravo svetog Franje. Ujedno, zahvalio je župniku Hercegu na gostoprimstvu te istaknuo kako u životu svetog Franje Asiškog možemo pronaći mnogobrojne primjere, koji će nam u ova kolebljiva vremena pomoći da osnažimo vjeru.

U svojoj propovijedi župnik Herceg podsjetio je na skroman život svetog Franje. Ujedno, potaknuo je sve prisutne primjerom sv. Franje, da u drugim ljudima i prirodi oko nas promatramo veličanstvena djela Božja i na odgovornost prema istima.

Na blagdan sv. Franje Asiškog prisjećamo se i riječi sv. Bonaventure, koji je u I. poglavlju Životopisa sv. Franje zapisao i time ovjekovječio: “Kad je jedanput, zauzet trgovačkim poslom, nekog siromaha koji je za ljubav Božju zaprosio milostinju preko svog običaja odbio neobdarena, odmah je, čim se sabrao, potrčao za njim i, udijelivši mu samilosno milostinju, obećao Gospodinu Bogu da otada neće nikada, dokle god mu bude moguće, odbiti one koji ga zamole za ljubav Božju. To je neumornom brižljivošću obdržavao sve do smrti i zavrijedio da mu se ljubav prema Bogu i milost silno poveća. Poslije, kad je već potpuno obukao Krista, kazivao je kako, dok je još živio u svijetu, nije nikada mogao čuti, izraziti glas Božje ljubavi, a da mu se srce nije uzbudilo.”

https://youtu.be/2lYKVLpwXP0

Ove godine liturgijsko slavlje svojim pjevanje uzveličala policijska klapa Sveti Mihovil. Na kraju mise, a na veliko oduševljenje svih prisutnih, otpjevali su nekoliko svjetovnih i crkvenih pjesama. Policijska klapa Sveti Mihovil osnovana je 2009. u Splitu. Ideja vodilja je bila približavanje policije građanima, ali i građana policiji s naglaskom na pristupačnost, zajedničko druženje, klapsku pjesmu i prijateljstvo.  Klapa je do sada imala nastupe na humanitarnim koncertima, kulturnim događanjima i proslavama te prigodnim obilježavanjima značajnih događaja. Ujedno, uspješno su sudjelovali su na nekoliko festivala, dok su 2020. izdali prvi nosač zvuka pod nazivom “Kada je trebalo…”.

Nakon mise u prostorijama župnog dvora u organizaciji Općine Nedelišće i župe domaćina priređen je domjenak za članove obitelji poginulih i nestalih međimurskih policajaca i djelatnike Policijske uprave međimurske.

Radovan Gačal

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja