Međimurje Press
Policija

Međimurska policija informira što se sve događalo u dane blagdana Uskrsa!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog produženog vikenda, između 15. i 18. travnja 2022. godine, evidentirano je pet teških krađa i četiri krađe. Materijalna šteta se u sve četiri krađe procjenjuje na više od 1.000 kuna.

Izdvajamo tešku krađu i krađu:

1) Između 2. i 16. travnja 2022. godine u Novakovcu, Brodarskoj ulici nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću odakle je ukrao televizor i raznu odjeću. Potom je provalio u podrumske prostorije odakle je ukrao razni ručni alat te pronašao originalni ključ kojim je otključao garažu i iz nje ukrao traktor i kosilicu.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

2) U subotu, 16. travnja 2022. godine u Kuršancu, Cvjetnoj ulici, nepoznati počinitelj je iz otključanog kombi vozila ukrao novčanik s novcem.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Krađe iz vozila u današnje vrijeme predstavljaju jednu od omiljenih meta počinitelja kaznenih djela. Ključevi vozila, torbice, novčanici, mobiteli i drugi vrijedni predmeti, koje građani ostavljaju na vidljivim mjestima u otključanim ili zaključanim vozilima često predstavljaju dodatnu motivaciju počiniteljima za izvršenje krađe.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući stilove te navike kradljivaca, savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Neke od samozaštitnih mjera koje možete poduzeti i sami:

  • kad napuštate vozilo, pa bilo to i na kratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakta i zaključajte vozilo,
  • ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu,
  • ugradite alarmni uređaj ili elektronsku blokadu motora,
  • postavite dodatnu zaštitnu bravu ili polugu za blokadu upravljača,
  • u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivom mjestu,
  • sva vrata i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte,
  • ne ostavljate vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje bez nadzora,
  • prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite već odmah prijavite policiji na broj 192.

Više o prevenciji i samozaštitnim mjerama možete saznati na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske i Ministarstva unutarnjih poslova.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

TEŠKA KRAĐA NA OSOBITO OPASAN I DRZAK NAČIN

Turčišće – teška krađa na osobito drzak način

Policijski službenici Policijske postaje Prelog zaprimili su kaznenu prijavu od 61-godišnjakinje zbog kaznenog djela teške krađe počinjenog na osobito drzak način.

Naime, u petak, 15. travnja 2022. godine oko 10,50 sati na ulici u Turčišću, oštećenoj je biciklom prišla nepoznata mlađa osoba i iz ruke joj je istrgnula torbu u kojoj se nalazio novčanik s novcem, te se udaljila u nepoznatom pravcu.

U događaju ženska osoba nije zadobila ozljede, dok se materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

DOPUNA INFORMACIJA ZA KRAĐE

Maloljetnik osumnjičen za dvije krađe  

U petak, 15. travnja 2022. godine oko 17,00 sati u Domašincu, Ulici Pere Pintara nepoznati je počinitelj iz osobnog automobila ukrao ruksak u kojem se nalazio mobitel, novčanik s novcem i dokumentima. U krađi počinitelja je zatekao policijski službenik van službe te ga zadržao do dolaska policijskih službenika, koji su ga uhitili i doveli u prostorije policijske postaje.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetnik počinio opisano kazneno djelo i prema njemu podnijeto je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu za mladež. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok su ukradeni predmeti vraćeni vlasnici.

Također, sumnja se da su maloljetnik i dijete s područja Međimurske županije u utorak, 12. travnja 2022. godine oko 16 sati u Domašincu, u Ulici Martina Pušteka, biciklima s leđa prišli starijoj ženskoj osobi koja se vozila biciklom te joj je iz košarice ukrali torbu u kojoj se nalazio novčanik s novcem, dokumenti i mobitel.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u subotu, 16. travnja maloljetnik je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Nakon provedenog ispitivanja, a na prijedlog nadležnog državnog odvjetnika, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu osumnjičeniku je rješenjem odredila istražni zatvor, a potom je predan u zatvor, u Varaždinu.

Prema djetetu podnijet će se opće posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu za mladež.

PROMETNA NESREĆA

  • Prometna nesreća između Donjeg Mihaljevca i Svete Marije

U nedjelju, 17. travnja 2022. godine oko 20,10 sati na kolniku lokalne ceste broj 20039 između Donjeg Mihaljevca i Svete Marije, dogodila se prometna nesreća u kojoj maloljetni vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, upravljajući vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, pod utjecajem alkohola u količini od 1,14 g/kg, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste i vidljivosti (zavoj i noć).

Zbog toga je u desnom zavoju izgubio nadzor nad upravljanjem te je vozilom sišao izvan kolnika na travnatu površinu gdje je udario u prometne znakove, dok se u povratku na kolnik vozilo prevrnulo na krov.

Vozilom hitne pomoći maloljetnik je prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, dok će se ozljede okvalificirati naknadno.

Zbog obavljanja očevida u vremenu od 21,00 do 23,00 sati dio lokalne ceste bio je zatvoren za sav promet te se odvijao obilaznim prometnim pravcima.

Protiv vozača pokrenut je prekršajni postupak.

2) Čakovec – teško ozlijeđena pješakinja 

U ponedjeljak, 18. travnja 2022. godine oko 3,10 sati, u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici dogodila se prometna nesreća u kojoj je 22-godišnja pješakinja prelazila kolnik, a da se nije uvjerila da to može učiniti na siguran način. Pješakinja je kolnik prelazila na udaljenosti manjoj od 50 metara od obilježenog pješačkog prijelaza i nije bila označena nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Zbog toga osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 31-godišnji vozač udario u tijelo pješakinje koja je potom pala na kolnik.

Ozlijeđena pješakinja je vozilom hitne pomoći prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je joj je pružena liječnička pomoć i utvrđeno da je teško ozlijeđena te je zadržana na liječenju.

O prometnoj nesreći podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM VIKENDA

Tijekom vikenda evidentirano sedam prometnih nesreća

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno sedam prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, dvije prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom, dok će se za jednu prometnu nesreću kvalifikacija ozljeda i događaja utvrditi naknadno.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti – dvije prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – četiri prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod tri vozača.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,15 g/kg utvrđena je kod 44-godišnjeg vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s ozlijeđenim osobama, koja se dogodila u petak, 15. travnja 2022. godine oko 15,35 sati na kolniku državne ceste između Svetog Križa i Preloga.

Naime, 44-godišnjak se vozilom nije kretao obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, već je prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera gdje je udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, s kojim je iz suprotnog smjera upravljala 24-godišnja vozačica. U izbjegavanju direktnog udara vozačica je prešla na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je u nastavku kretanja udarila u osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka, s kojim je iz suprotnog smjera upravljao 60-godišnji državljanin Republike Francuske. U nastavku kretanja vozilo kojim je upravljao 44-godišnji vozač sišlo je izvan kolnika gdje je prednjim dijelom udarilo u cestovni jarak.

Nakon prometne nesreće 44-godišni vozač je uhićen i zadržan do prestanka djelovanja alkohola, dok je protiv njega pokrenut prekršajni postupak.

Naknadno, u Županijskoj bolnici Čakovec, liječničku pomoć zatražili su 24-godišnja vozačica osobnog automobila i 26-godišnji putnik iz njezinog vozila, te je utvrđeno da su oboje lakše ozlijeđeni.

INFORMACIJA

Najava preventivno-represivne akcije „Pješaci i vozači bicikla oprez!“ 

U srijedu, 20. travnja 2022. godine tijekom dana policijski službenici Policijske uprave međimurske provest će preventivno-represivnu akciju „Pješaci i vozači bicikla, oprez!“.

Akcija je usmjerena prema pješacima i biciklistima, kao najugroženijoj skupini sudionika u cestovnom prometu, a nadzirat će se kretanje pješaka i biciklista s posebnim naglaskom na pravilno prelaženje kolnika, korištenje reflektirajućih materijala, kao i nadzor tehničke ispravnosti bicikla.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

Marina Soldat 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja