Međimurje Press
GospodarstvoPrenosimo

Svi dobili pravo na jeftiniji plin, ali jedna tvrtka u Čakovcu odbija raskinuti ugovore!!

Tvrtka iz Čakovca ne želi raskinuti ugovore s javnim ustanovama kako bi one mogle prijeći HEP-u koji im jamči plin po cijeni od 41 euro po megavatsatu

Moglo bi grijanje biti jeftinije, ali za škole, vrtiće, bolnice, ambulante, muzeje i knjižnice – neće. Ne da Međimurje plin, tvrtka koja odbija raskinuti ugovore s javnim ustanovama kako bi one mogle prijeći HEP-u i energent za grijanje nabavljati po cijeni od 41 euro po megavatsatu.

Profit je u redu, ali…

Zašto, doći ćemo i do toga, prvo se podsjetimo činjenice da je Vlada kućanstvima omogućila “bijeg” od privatnih opskrbljivača plinom kad su cijene na tržištu podivljale, a javnim ustanovama dala opciju prebacivanja na HEP, koji je dužan kupiti sav plin koji proizvede Ina, a onda ga po istoj cijeni prodati spomenutim vrtićima, školama, ambulantama, muzejima.

Tržišni opskrbljivači dali su, gotovo bez pogovora, kućanstvima da se “izvuku” iz svojih ugovora i odu k javnim opskrbljivačima, a ovi potonji isto su napravili s javnim ustanovama. Deset njih, doduše, jedanaesti ne. Taj jedan je Međimurje plin, djelomice u obvezi javne usluge, ali primarno tvrtka s uslugama na tržištu, što najbolje zna Grad Bjelovar, koji se za dio svojih ustanova na taj način plin, putem javne nabave, obvezao nabaviti od njih. Sad ne znaju što da rade. – Imali smo danas sastanak na kojem su nam rekli da nisu dobili mogućnost za jeftiniji plin od Ministarstva gospodarstva, a oni su ga kupovali kad je bio skuplji pa, budu li ga sad prodavali po jeftinijoj cijeni, otići će u stečaj – kazao nam je u srijedu gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Kako objašnjava, spomenuta tvrtka naplaćuje plin za dvije bjelovarske škole 250 eura, za još dvije 130-140 eura po megavatsatu, a budući da bi HEP-ova cijena bila znatno niža, Grad, naravno, želi raskid ugovora.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Jedna od opcija nama je prelazak na online nastavu pa oni svoj plin svakako neće prodati – kaže Hrebak pa dodaje da se nada da Bjelovar neće u cijeloj priči ostati “slijepo crijevo”, da se Međimurje plin “dogovori” o cijenama s, primjerice, Čakovcem. Zašto s njima? Jer Međimurje plin u vlasništvu je upravo jedinica lokalne samouprave, a najveći udio u tvrtki ima Čakovec, nešto više od 20 posto. Zvali smo, zato, i Grad Čakovec, u kojem su nam rekli kako oni nisu većinski vlasnik i nemaju nikakav utjecaj na urgiranje za raskid ugovora. A može li štogod Međimurska županija? Ne baš, kaže nam međimurski župan Matija Posavec, jer sama tvrtka u vlasništvu je Čakovca, Preloga, Murskog Središća te njihovih općina, ne i Županije. A upravo taj dio nije posve jasan Ministarstvu gospodarstva, u kojem nam kažu da razumiju želju za profitom, ali ako je nešto u vlasništvu lokalne samouprave, valjda bi se trebalo misliti i na opći društveni interes. – Nitko osim Međimurje plina nema problema s raskidanjem ugovora i oni su jedini imali zahtjev da im nadoknadimo razliku od 41 euro do tržišnih cijena, što smo mi odbili – kažu nam u Ministarstvu pa nam daju i malu “međimursku kronologiju”.

Kažu da je tvrtka koja inače opskrbljuje 120 tisuća kućanstava, prvo prijavila da nema dovoljno plina. Nakon toga, rekli su da imaju, pa HERA-i prijavili da za 30 tisuća domova ipak nemaju jer nisu dovoljno ugovorili. – Nismo htjeli raditi probleme, ali smo željeli ugovorima odrediti točnost podatka. Oni su onda tražili da od HEP-a plin dobivaju na virtualnoj točki trgovanja, na što nismo htjeli pristati jer taj način trgovanja znači da nema fizičke prodaje plina, a vidjeli smo što je to donijelo u slučaju Škugor u Ini. Da Međimurje plin, u teoriji, plin dobije od HEP-a na virtualnoj točki, oni ga dalje mogu prodavati na tržištu i mi ne bismo mogli znati kome je, na kraju, taj plin stigao. Zato smo i propisali direktnu distribuciju od HEP-a kako bismo bili sigurni gdje je plin završio. Oni na to nisu željeli pristati – kažu nam u Ministarstvu, a mi pitamo – ne mogu li oni nešto da te škole i bolnice dobiju plin po propisanoj cijeni. I ne baš. Plin po HEP-ovoj cijeni – Nemamo pravne osnove, ne možemo ukidati važeće ugovore. Očekivali smo da će svi poštovati mjere jer su s dobrim ciljem – kažu nam u Ministarstvu gospodarstva.

A što kaže Međimurje plin?

– I dalje molimo Vladu Republike Hrvatske da nam, kao energetskom subjektu za naše kupce, bolnice, vrtiće, škole… osigura plin po cijeni od 41 euro, uvećano za troškove opskrbe, na isti način kao što je osigurala za kupce HEP-PLIN d.o.o. Osijek. Želimo da i kupci Međimurje plina, javni naručitelji koje opskrbljujemo plinom na više od 1700 obračunskih mjernih mjesta na području cijele Republike Hrvatske, imaju osiguran plin po navedenoj cijeni kako se ne bi pogoršalo i ugrozilo poslovanje bolnica, škola i ostalih ustanova, kao i poslovanje Međimurje plina – rekli su nam u tvrtki.

Izvor: https://www.vecernji.hr/

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja