Međimurje Press
Županija

Međimurje kao primjer dobre turističke prakse za cijelu EUSAIR Jadransko-jonsku regiju!

Međimurje je destinacija koja svoju malu površinu pretvara u prednost i pozicionira se kao boutique destinacija inovativnih turističkih proizvoda održivog turizma. Jedina je destinacija u Hrvatskoj koja je tri puta dobila nagradu Europske komisije za europsku destinaciju izvrsnosti EDEN: 2007., 2015. i 2019. godine. Druga je destinacija u Hrvatskoj koja je uvela ETIS / European Tourism Indicators System for sustainable destination management/, a kako je na skupu najavljeno, sljedeće će godine objaviti analizu koliko stvarno košta turizam, upravo temeljem tih podataka koje sustavno prikuplja.

Hotel Terme Sv. Martin na Muri prvi je hrvatski hotel kojem je 19. srpnja ove godine uručen certifikat EU Ecolabel, nakon što je prošao zahtjevan proces certificiranja – samo su neki od istaknutih primjera usmjerenosti na održivi razvoj i održivi turizam međimurske destinacije. Međimurje izuzetno uspješno već godinama koristi sredstva EU fondova za razvoj javne turističke infrastrukture i zajedničke projekte europske teritorijalne suradnje s Mađarskom i Slovenijom.

Sve to bili su razlozi zbog kojih su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Croatia odlučili Svjetski dan turizma obilježiti konferencijom za novinare i studijskim posjetom Međimurju kao primjeru  destinacije dobre prakse iz područja održivog turizma.

Direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula poveo je novinare u obilazak  Centra za posjetitelje Ekomuzej Međimurje malo, sufinanciranog  sredstvima INTERRREG Mađarska-Hrvatska i Muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova OP Konkurentnost i kohezija. Studijski posjet uključivao je i razgled ruralne kuće za odmor Pozojova hiža Okrugli Vrh kao primjer dobre prakse privatnog sektora. U razvoj destinacije na najbolji mogući način uključeni su svi dionici destinacije i doprinose razvoju turizma za uključivi rast, što je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma.

Osim Ministarstva turizma i sporta, projektnog partnera EUSAIR Facility Point projekta i koordinatora tematskog stupa 4 Održivi turizam Jadransko jonske strategije u događanju su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Europska teritorijalna suradnja financira iz europskih fondova, a ostvaruje kroz prekogranične, transnacionalne i međuregionalne programe, makroregionalne strategije i strateške projekte.

Makroregionalni koncept smatra se važnom inovacijom u teritorijalnoj suradnji i koheziji. Od 2009. godine, kada je nastao, stvorene su do danas ukupno četiri makroregionalne strategije. Hrvatska sudjeluje u dvije – Jadransko-jonskoj i Dunavskoj, a  prezentacija EUSAIR Europske jadransko-jonske makroregionalne strategije turističkim novinarima i piscima u turizmu, članovima FIJET Croatia: njezinih ciljeva, prioriteta, dosadašnjih postignuća i planova za buduće programsko i financijsko razdoblje bila glavna tema održane konferencije.

Velik broj zahtjevnih turističkih projekta realiziran je zahvaljujući financijskim sredstvima kojima se podupire europska teritorijalna suradnja, istaknuto je na konferenciji. Tako, primjerice, u Jadransko-jonskom transnacionalnom programu teritorijalne suradnje ADRION u razdoblju 2014. – 2020. na 57 ugovorenih projekata sudjeluje 87 hrvatskih projektnih partnera za koje je ugovoreno ukupno 102 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok u Transnacionalnom programu teritorijalne suradnje Dunav na 98 ugovorenih projekata sudjeluje 139 hrvatskih projektnih partnera za koje je ugovoreno ukupno 129 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt EUSAIR Facility Point usmjeren je na implementaciju Jadransko-jonske strategije u razdoblju 2016.-2022., financiran je iz ADRION programa u ukupnom iznosu od 11.501.170,00 EUR-a, od čega hrvatskom partneru na projektu Ministarstvu turizma i sporta za implementaciju njegovih projektnih aktivnosti je dodijeljeno 1.462.050,00 EUR. U Ministarstvu turizma i sporta intenzivno se radi na pripremi EUSAIR strateških projekata iz područja održivog turizma za financiranje u novom 2021.-2027. financijskom razdoblju, a od ukupno 7 usvojenih projektnih ideja, tri su u potpunosti razvijene u projekte i spremne za apliciranje na natječaje raspis kojih se uskoro očekuje, dok se na razvoju preostale četiri još radi.

FIJET Croatia dio je međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca FIJET, najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu osnovanog 1954. godine u Parizu. Svi hrvatski članovi aktivno doprinose promoviranju ciljeva organizacije, a predsjednica FIJET Croatia Tina Eterović Čubrilo ujedno je i jedna od ukupno 9 članova Izvršnog odbora matične međunarodne organizacije. Suradnja Ministarstva turizma i sporta i FIJET Croatia nastala je 2002. godine zajedničkom inicijativom za pokretanjem obilježavanja Svjetskog dana turizma, a ovogodišnje zajedničko obilježavanje Svjetskog dana turizma u Međimurju potvrdilo je usmjerenost zajedničkim ciljevima.

Andrija Rudić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja