Međimurje Press
Županija

Novi razvojni proračun u visini 922.114.025 kuna

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 10. sjednica Međimurske županije na kojoj se raspravljalo o 29 točaka dnevnog reda, a svakako najvažnije među njima bile su one koje se odnose na izmjene i dopune proračuna Međimurske županije za 2022. godinu i prijedlog proračuna za 2023. godinu.

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem su vijećnici otvorili teme Prostornog plana Međimurske županije, stranih radnika, revizija, navodnjavanja, projekta ITEO, savjeta za zdravstvo Međimurske županije te opremljenosti kuhinja u osnovnim školama.

Vijećnik Elvis Kralj požalio se da Županija ne izdvaja novac za legalizaciju u romskim naseljima te premalo novca daje za rad Vijeća romske nacionalne manjine. Zato – naglasio je – neće podržati proračun.

Župan je bio jasan: „Neće biti ‘bjanko’ isplata. Vijeće romske nacionale manjine održalo je dvije sjednice tijekom godine i do mene nisu stigli nikakvi prijedlozi. Promijenite paradigmu zvanu „dajte novac“ u prijedloge i realizacije kojima ćete postati svijetli primjeri i predvodnici u zajednici.“

Župan Posavec: „Mi, Međimurci, najbolje znamo što nam je potrebno u zdravstvenoj skrbi i zato moramo zadržati naše zdravstvene ustanove“

Razvila se rasprava o prijedlogu vijećnika Željka Pavlica usmjerenom u očuvanje regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec. Ta prva točka dnevnog reda okončana je prihvaćenjem zaključka da se članak 19. u nacrtu novog zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti dopuni: županijska Skupština predlaže Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske dopunu čl. 19  tako da nedvosmisleno ostavlja mogućnost jedinicama regionalne samouprave da osnuju bolnicu, što bi omogućilo da Međimurska županija zadrži upravljačka prava nad našom jedinom općom bolnicom. Prijedlog zaključka je većinom glasova (uz suzdržanost vijećnika iz kluba HDZ-a) prihvaćen.

U raspravi koja je prethodila župan Matija Posavec još je jednom naglasio svoj stav da je najbolje da bolnica ostane u rukama Županije te pozvao vijećnike da se istinski – i po ovom pitanju – založe za decentralizaciju i načelo supsidijarnosti.

Našu smo bolnicu u ranijem razdoblju predali u ruke državi koja je pokušala sanirati poslovanje i znamo da je taj pokušaj bio neuspješan. Bolnicu su nam vratili natrag na upravljanje. Kad smo se obratili državi s potrebom gradnje nove zgrade Doma zdravlja – odgovorili su nam – „to vama ne treba“, pa smo podigli kredit i imamo novi Dom zdravlja. Već mjesecima apeliram i ukazujem da smo u našu bolnicu mnogo uložili te da imamo jasnu strategiju i viziju kako ćemo razvijati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Hrvatska nije velika zemlja, ali ima specifičnosti lokalnog stanovništva, specifičnosti regija u svom zemljopisnom i svakom drugom karakteru i mislim da mi najbolje znamo što nam je potrebno.“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Za govornicu je izašao i ravnatelj ŽBČ-a Čakovec Igor Šegović, potaknut negativnim stavovima vijećnika iz kluba HDZ-a: „Vrijeđa me kao čelnog čovjeka ustanove i kao liječnika kada netko govori da se u našoj bolnici ne radi dobro jer nekoliko odjela koji imaju uvjete za regionalne centre izvrsnosti i mnogi drugi rezultati govore upravo suprotno. „Ne bude li bolnica ostala u rukama Županije tko zna što će biti s našim sjajnim odjelima poput djelatnosti interventne kardiologije, ortopedije itd., a liječnici će odlaziti tamo gdje imaju bolje uvjete za rad… Ne zaboravite to“, upozorio je doktor Šegović.

U nastavku sjednice Skupštine Međimurske županije većinom glasova je usvojen III. rebalans proračuna za 2022. , a potom je predstavljen prijedlog novog – po prvi puta u eurima iskazanog – proračuna za 2023. godinu te projekcijama do 2025. Predložen je proračun koji doseže 922.114.025 kuna u svom konsolidiranom iznosu (odnosno 122.385.563 eura).

Župan Matija Posavec pripremio je digitalnu prezentaciju u kojoj je novi proračun ‘secirao’ do detalja pokazujući njegov razvojni karakter i održivost. U stilu akronima župan je kroz riječ MEĐIMURJE objasnio snagu novog proračuna:

Mogućnost u europskim fondovima za daljnji razvoj

Edukacija – jer je riječ o proračunu koji na prvo mjesto stavlja obrazovanje

Dosljednost – jer prati dinamiku zacrtanih ciljeva

Jednakovrijednost – što znači da nije izostavljen niti jedan segment društva

Izvrsnost – poticanu na područjima obrazovanja, poduzetništva i svih drugih domena gdje se ostvaruju rezultati i dodana vrijednost

Marljivost – jer sadrži 50-ak kapitalnih projekata

Ustrajnost – jer se ne odustaje ni kada projekt ne prođe na natječaju… traže se druga rješenja

Razvoj – proračun koji prati globalne trendove te potporama multiplicira uloženo

Jedinstvenost – jer je po nekim projektima Međimurje jedinstveno u Hrvatskoj

Efikasnost – proračun je održiv; sve na što Međimurska županija ima utjecaj ostvareno je!

I prije nego što je župan prihvatio amandman o povećanju stavke za razvoj poljoprivrede te je on postao sastavni dio novog proračuna, ovaj je saziv Skupštine MŽ-a pokazao zrelost te velikom većinom i uz odobravanje prihvatio prijedlog proračuna (protiv je bio samo vijećnik romske nacionalne manjine Elvis Kralj). Za govornicu je izašao Ljubomir Kolarek, koji je na sjednici prisegnuo, pohvalio proračun, te najavio da će ga i vijećnici iz kluba HDZ-a prihvatiti.

Bez rasprave je prihvaćen i prijedlog o mogućem kratkoročnom zaduženju Županije kako bi se održala likvidnost dok ne stigne novac iz EU proračuna. Odlučeno je o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, vijećnicima i članovima radnih tijela Skupštine MŽ-a te je dano  pozitivno mišljenje za izgradnju sportskog parka u Murskom Središću.

Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu i financiranju Gorske službe spašavanja –  stanice Čakovec uz naglasak da će Županija pomoći u formiranju centra za obuku na prostoru bivše vojarne, kao i brojni drugi prijedlozi odluka i izvješća vezanih uz zaštitu i sigurnost.

Imenovan je etički odbor Skupštine MŽ-a na čijem je čelu Dejan Buvač (predsjednik) te članovi Bernarda Topolko i Zlatko Marciuš.

Između ostalih točaka u obimnom dnevnom redu jednoglasno je odlučeno o imenovanju upraviteljice Međimurske zaklade solidarnosti Katruža koju će voditi Petra Vadlja, dipl. iur., pročelnica Službe za poslove župana.

Na čelo Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec imenovana je Sandra Breka-Ovčar, prof., ravnateljica Gimnazije Josip Slavenski Čakovec.

U završnici sjednice Skupština je jednoglasno dala suglasnost i odluci Upravnog vijeća Doma zdravlja Čakovec kojom se daje u zakup poslovni prostor liječnici Ivani Peras, specijalistici pedijatrije.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja