Međimurje Press
Društvo

MEĐIMURCI UVELIČALI PROSLAVU 30. OBLJETNICE ČASOPISA MERIDIJAN

Početkom rujna otisnut je jubilarni 232. broj Meridijana kojim časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja, a time i cijela istoimena izdavačka kuća slave tridesetu godišnjicu postojanja. Pokrenuti edukativni časopis u poratno vrijeme (1994.) bio je smion potez, a njegovo respektabilno trajanje u vremenu mnogo govori o velikom stvaralačkom radu i entuzijazmu dva urednika (akademika Dragutina Feletara i Petre Somek), kompletnog uredništva, djelatnika, kao i brojnih suradnika.

U povodu 30. obljetnice dvadesetogodišnja urednica časopisa Petra Somek na 24 stranice unutar slavljeničkog broja donosi kratak pregled nastanka, uređivačke politike, sadržaja, autora, rubrika i značenja časopisa Meridijani za hrvatsko društvo. Iz njezina teksta može se doznati kako su od 1994. do danas izašla 232 broja u kojima je ukupno objavljeno više od 22 tisuće stranica (!). Kada bi se oni fizički ukoričili, dobilo bi se 30 podebljih svezaka, od kojih bi svaki u prosjeku imao više od 700 stranica. To je uistinu prava mala „enciklopedija Meridijana“. Tijekom 30 godina u časopisu je dosad surađivao točno 741 autor, a svi oni navedeni su u abecednom kazalu autora u slavljeničkom broju. Uz prikaz urednice Somek, slavljenički broj koncepcijski je blizak dosadašnjim pa uz jednu veću glavnu temu donosi i niz manjih tema iz Hrvatske, Europe i svijeta.

Povodom vrijednog jubileja, jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu održana svečanost koju su popratili i članovi Međimurske prirodeErvin Vičević načelnik općine Selnica, Juraj Kovačić i Tomislav Novak iz Međimurskih novina te prigodnim poklonima čestitali tri desetljeća postojanja.

Napomenimo da je glavna tema jubilarnog broja časopisa posvećena je gradu Samoboru – biseru Zagrebačke županije. Opće je poznato da uredništvo izdavačke kuće Meridijani već 25 godina (od 1999. godine) djeluje u Samoboru o kojem su dosad izdali već desetak knjiga i reportaža.

Foto: Juraj Kovačić

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja