Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Varaždinski FOI u potpunosti obnovio pripadajuću povijesnu zgradu u Habdelićevoj ulici

U VARAŽDINU JOŠ JEDNA POVIJESNA ZGRADA U NOVOM RUHU

Nakon pet mjeseci intenzivnih radova na vanjskoj obnovi dijela povijesne zgrade FOI-ja u Habdelićevoj ulici u centru Varaždina, projekt je početkom kolovoza 2020. u potpunosti završen i zgrada je zasjala u novom ruhu. Maksimalno poštujući njen izvorni izgled, ova povijesna zgrada dobila je novu vizuru, a ujedno joj je i povećana energetska učinkovitost.

Sredstvima u iznosu od 400 tisuća kuna koja su osigurana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u potpunosti je obnovljena vanjska ovojnica zgrade, izvedeni su kameno- tesarski radovi te je zamijenjena dotrajala stolarija.

Nove prozore je izradila stolarija Jerešić, ugradila ih je tvrtka Singra d.o.o., koja je izvodila i radove na obnovi pročelja zgrade. Obzirom da se radi o vrlo značajnoj povijesnoj građevini smještenoj u samoj jezgri grada, radovi su se odvijali uz konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Zadnja izmjena stolarije bila je koncem 1970-ih, kada je zgrada u Habdelićevoj i stavljena u funkciju za izvođenje nastave. Već je tada FOI uredio prostor za laboratorije u kojima se izvode vježbe, a u tom dijelu zgrade smještena je i Jedinica za tehničku pomoć izvođenja nastave. Između 2003. i 2004. uređeno je i potkrovlje spomenutog dijela zgrade, čime je dobiveno 13 kabineta za nastavnike.

Važno je spomenuti i to da je FOI tijekom ljetnog semestra ove akademske godine maksimalno iskoristio izostanak face-to-face nastave sa studentima te je, uz financijsku donaciju Financijske agencije FINA, obnovio i unutarnje prostorije za izvođenje laboratorijske nastave u spomenutom dijelu zgrade u Habdelićevoj ulici. Obnovljene su tri laboratorijske dvorane i u potpunosti opremljene suvremenom tehnologijom (nova računala za izvođenje nastave).

Zgrada u centru Varaždina u kojoj je smješten FOI jedna je od najstarijih zgrada u Varaždinu te najstarija zgrada u kojoj djeluje neka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Stilski oblikovani svodovi i povijesne štukature pretežito kršćanske ikonografije predstavljaju neprocjenjivu vrijednost arhitektonske baštine grada. Uz ovo ulaganje, nedavno je završen i projekt zamjene 167 prozora na dijelu zgrade FOI-ja u Pavlinskoj ulici u vrijednosti od 2.100.000 kuna, što je dokaz kontinuirane brige za očuvanje varaždinske baštine, ali i podizanje kvalitete uvjeta visokoškolskog obrazovanja na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.

Vika Kerekeš, mag.nov.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja