Međimurje Press
Nekategorizirano

Predstavljanje CD-a i koncert “Španjolsko – hrvatski Božić” Glazbene škole u Varaždinu!

Idućeg četvrtka, 16. prosinca, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu i Glazbena škola Varaždin predstavit će božićni glazbeni CD “A la Media Noche”, čiji je pokrovitelj španjolska tvrtka za infrastrukturne projekte, COMSA.

Ovaj CD nastao je kao plod božićnih koncerata koje je posljednjih godina u Zagrebu organiziralo Španjolsko veleposlanstvo i varaždinska Glazbena škola, a koji su u javnosti bili veoma dobro primljeni. Tako je došlo do ideje da se na CD-u objedini sukus rada minulih pet godina, koji bi prikazao glazbeno putovanje kroz prostor i vrijeme. Skladbe su pomno birane, a uključuju tradicionalne božićne pjesme iz raznih krajeva Španjolske, kao i djela skladatelja s američkog kontinenta, čija je božićna glazba prožeta utjecajima lokalne glazbe ili afričkih ritmova, uz zadržavanje klasičnih oblika europske glazbe. Osim toga, ovaj glazbeni repertoar ima i vrijedan dodatak, nekoliko popularnih španjolskih božićnih pjesama, hrabro i briljantno reinterpretiranih u jazz stilu, u aranžmanu nastavnika trube u Glazbenoj školi u Varaždinu, Marka Prepelića. Sve u svemu, radi se o neobičnom putovanju kroz španjolsku i iberoameričku božićnu glazbu, punom iznenađenja i svježeg zraka.

Snimanje CD-a obavljeno je unatoč svim poteškoćama proizašlima iz aktualne pandemije, zahvaljujući upornosti i profesionalnosti tima Glazbene škole u Varaždinu, ravnateljice orkestra Dade Ruže, te glazbenika i učenika koji su sudjelovali u projektu.

Ovaj projekt napravljen je uoči 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske, te je dokaz i simbol raznolikosti i širine naših aktualnih odnosa, koji puštaju korijenje na plodno tlo.

Koncert, kojemu je moguće prisustvovati uz pozivnicu, predstavit će Jana Haluza, a na njemu će govoriti Nj. E. Veleposlanik Španjolske, Alonso Dezcallar Mazarredo, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, g. Davor Matačić te muzikologinja Nataša Maričić.

Publika će moći uživati ​​u izboru pjesama uključenih u snimku te će dobiti primjerak CD-a na dar, kako bi ga mogli slušati ovog Božića.

Sanja Buhin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja