Međimurje Press
Grad Čakovec

[NAJVIŠE IKADA] Grad Čakovec izdvaja više od milijun eura za sufinanciranje programa udruga!

GRADONAČELNICA GRADA čAKOVCA LJERKA CIVIDINI DANAS JE ODRŽALA KONFERENCIJU ZA NOVINARE NA TEMU O PROVEDENIM JAVNIM POZIVIMA ZA PRIKUPLJANJE PROGRAMA I PROJEKATA SVIH KORISNIKA PRORAČUNA GRADA ČAKOVCA IZ PODRUČJA DEUŠTVENIH DJELATNOSTI

Od listopada prošle do siječnja ove godine Grad Čakovec provodio je javne pozive za sufinanciranje projekata i programa od posebnog interesa za cijelo gradsko područje.

Najprije je, zbog zakonskih izmjena raspisan i proveden Javni poziv vezan uz kulturu i umjetnost, a nakon njega i pozivi za udruge invalida, branitelja, umirovljenike, nacionalne manjine, djecu i mlade, zdravstvo, tehničku kulturu, te javne potrebe u mjesnoj samoupravi. Prošlog tjedna Zajednica sportova Grada Čakovca raspisala je i Javni poziv za zadovoljavanje potreba u sportu i rekreaciji na području Grada Čakovca.

Stigao rekordni broj prijava programa i projekata – 307!

„Ukupno je u Proračunu Grada Čakovca za te namjene osigurano 835 tisuća eura plus 210 tisuća eura za mjesnu samoupravu, dakle preko milijun eura“, objasnila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako je bez sporta, dakle poziva koji je još otvoren, pristiglo 195 prijava na javne pozive za grad te 112 na mjesnu samoupravu.  „To je rekordni broj prijava te pretpostavljam da će se slično dogoditi i na području sporta. Hoće li se utrošiti predviđena sredstva ovisi o kvaliteti pristiglih programa, o čemu će odlučivati komisije koje će se formirati prema prioritetnim područjima, odnosno vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva za dio koji se odnosi na mjesnu samoupravu“, naglasila je te istakla kako su u odnosu na prošlu godinu dodatno razrađena spomenuta prioritetna područja, s ciljem da prijave budu lakše, a provedba i kontrola jednostavnija i transparentnija.

U Čakovec se vratio bogat javni i društveni život nakon pandemije

„Najveći broj pristiglih prijava dosad, pokazuje nekoliko stvari. Prvo, naš javni i društveni život oporavio se od posljedica mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Naime, mnoge udruge tijekom lockdown-a smanjile su ili potpuno prestale s radom, čime je znatno osiromašen društveni život na gradskom području, posebice na području mjesnih odbora. Broj pristiglih prijava pokazuje da i dalje imaju ideja, entuzijazma i najvažnije, publike. Drugo, pokazuje da je društveni život na čakovečkom području izuzetno razvijen, osim već etabliranih i prepoznatljivih udruga, javile su se i neke nove, sa zanimljivim projektima. Pretpostavljam da će neke od njih komisije odabrati za sufinanciranje, te da će ih imati prilike provesti. I treće, ovakav način provođenja javnih poziva već je udomaćen kod udruga, te velika većina njih „projektno“ funkcionira, na čemu im čestitam i veselim se svim programima koje su za nas pripremili“, naglasila je čakovečka gradonačelnica i pritom objasnila novost u prijavi.

Digitalne usluge nakon uvođenja u sport, uskoro i za sva ostala područja

„Svake godine nastojimo uvesti nešto novo, s ciljem poboljšavanja načina prijave udruga te izvješćivanja te kontrole dodijeljenih sredstava. Sportaši će tako prvi koristiti softver za prijavu i obradu podataka, dakle prijave se prikupljaju isključivo preko njega. Vjerujem da će to unaprijediti procese i ubrzati samu provedbu javnog poziva. Plan je da nakon sporta, takav način prijave uvedemo i za ostala područja. Radimo i na povezivanju s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom, kako bi automatski povlačili određenu dokumentaciju, čime bi udrugama smanjili potrebu obilaženja raznih institucija i realno, „gubljenje vremena“, kazala je. Osim toga, Grad je tijekom protekle godine isplatio većinu sredstava dodijeljenih putem javnih poziva raspisanih za 2022.

„Sigurna sam da ćemo i dalje biti sredina prepoznatljiva po bogatom društvenom životu te da će naše udruge nastaviti obogaćivati život u gradu, osvajati nagrade i priznanja na nastupima, natjecanjima i smotrama širom zemlje i inozemstva te tako direktno promovirati svoj grad i sredinu u kojoj žive“, zaključila je Cividini.

Prema planu, Komisije bi s radom trebale početi početkom veljače, a ugovori za 2023. godinu potpisani s 1. ožujkom. Gradonačelnica je pritom napomenula kako se udruge, čiji se programi odvijaju u siječnju i veljači te su im za realizaciju nužno potrebna sredstva, mogu zamolbom obratiti Gradu kako bi ostvarili pravo na privremeno financiranje.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja