17.2 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Društvo

OSVRT

Bombastične vijesti jučer su osvanule u pojedinim medijima, u kojima je novopečeni saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever Ivica Baksa „zaboravio“ na imovinskoj kartici navesti svu svoju imovinu. Vijest je posebno zanimljiva međimurskim medijima jer je Baksa zamjena župana Matije Posavca u saboru.

Naime, izostala je transparentnost jer nije prijavio oranicu u Šenkovcu ali ne i trošnu malenu derutnu kućicu na njoj. Baksa je oranicu na kojoj stoji kuća kupio 2019. godine za tadašnjih 7.500 HRK (oko tisuću eura) sa Sinišom Šalamonom, direktorom Regionalnog centra za investicije Međimurje, čiji je osnivač županija. Portal OŠTRO objavio je i da su njih dvojica zajedno s slovačkom tvrtkom Falen 2019,g, osnovali tvrtku Brawo. Do danas nije poslovala. Iste godine promjenila je ime u Harrison Dauman Group, a Falen i Šalamon su izašli iz vlasničke strukture. Isto tako Baksa nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici svoje tvrtke Interkast i Inter Grupu IBK za koje kaže da je prebacio na svoju suprugu.

Prema pravilima dužnosnici su obavezni prijaviti podatke o svim novčanim primanjima  i dohodcima, o svim nekretninama i pokretninama, o svim poslovnim udjelima i dionicama u trgovačkim društvima, u vlasništvu drugih poslovnih subjekata i o subjektima samostalne djelatnosti, o novčanoj štednji i kriptovalutama, o dugovima, preuzetim jamstvima i ostalim obvezama te o dospjelim potraživanjima prema trećim osobama. Potrebno je navesti podatke o opisu i približnoj vrijednosti imovine, načinu stjecanja imovine i izvorima sredstava kojima je stečena imovina, isplatiteljima primitaka i osobama prema kojima postoji obveza i potraživanje, kao i sve druge podatke nužne za usporedbu i provjeru točnosti prijavljenih podataka.

Ne opravdavajući propust međimurskog saborskog zastupnika, teško je oteti se dojmu kako mnogi danas likuju, zaboravljajući pritom na sijaset sličnih ispunjavanja imovinskih kartica državnih dužnosnika svih fela, na svim razinama. Od općina pa do same Vlade. Nisu padale glave nikome, kazne su bile novčane, imovinske kartice dopunjene.

Jedno što ostaje su tragovi u njihovim daljnjim političkim životima, ako ih prema dosadašnjim iskustvima, uopće ima.

Foto: Oštro

(RD)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja