Međimurje Press
Županija

Poruke Stožera civilne zaštite Međimurske županije sa današnje sjednice

NAJNOVIJE INFORMACIJE

Nakon nove sjednice Stožera civilne zaštite Međimurske županije održane danas u županijskim prostorima sazvana je i press konferencija na kojoj su novinari upoznati sa trenutnim stanjem vezanim uz događanja oko sprječavanja koronavirusa.

Načelnik Stožera i zamjenik župana JOSIP GRIVEC tom je prilikom naglasio važnost informiranja građanstva o stanju koje se mijenja iz minutu u minutu. Apelirao je na Međimurke i Međimurce da ne nasjedaju na dezinformacije, jer Stožer radi transparentno i svjesno uz činjenice. Preporučio je stranim državljanima da ne dolaze u Međimurje ako niej prijeko potrebno, ali i Međimurcima da se suzdrže od dolazaka, a ako i dođu morati će u izolaciju od 14 dana.

Krunoslav Fekonja voditelj granične službe Pu međimurske rekao je da se granična kontrola odvija u opsegu mjera koje su naložene. Dnevne i tjedne migracije vezane su uz upute, što znači da ako dolaze iz zaraženih područja, da se ne mogu vratit na rad u strane zemlje osim u dio Slovenije (bez Bele Krajine).

Ravnateljica ZZJZ Međimurske županije dr. Marina Payerl – Pal informirala je o kontinuitetu rada od 24 sata, Povećan je pritisak na telefon naših građana. Rekla je da budu uporni i nemoguće je svima odmah odgovoriti. Telefoni su 098558811 ili 040310337. Nema mjesta panici, osmišljena su sve preventivne  akcije vezane uz ovaj virus.

Višnja Smilović epidemiolog, šefica djelatnosti, naznačila je da ni jedan poziv neće ostati bez odgovora jer su svi propušteni pozivi zabilježeni u memoriji. Nažalost svjedoci smo događanja panične situacije u cijelom svijetu pa i kod nas posljednjih sati. Ako mi stručnjaci kažemo da ona nije potrebna, voljeli bi da nam vjerujete. Nije nam u interesu da bilo što tajimo jer i mi imamo muževe, djecu, unuke, bake i djedove.  Treba razlikovati ako osoba ima simptome bolesti dišnih puteva, kašlje, ima temperaturu, a nije posljednjih 14 dana bila izvan Hrvatske, ona nije sumnjiva na Coronu. Ona se samo javlja telefonski svom doktoru. Osoba koja se vrati iz zaraženog područja, a od noćas su to zemlje u našem okruženju, a zdravi su, idu sam u samoizolaciju. Po rješenju ili ako nas nazovu sami. Treće, ako takve osobe koje su se vratile unatrag 14 dana iz zaraženih područja dobiju dišne simptome i temperaturu  iznad 37,5 i kašlje, javljaju se nama gdje će dobiti daljnje upute. Isto tako zamolila je građane ako se prije toga nisu konzultirali, da sami ne odlaze u ambulante niti na hitnu niti bolnicu.

Brano Vrčić dr.med. naglasio je da nema panike. Ako ste kronični bolesnik nemojte dolaziti u bolnicu ili obiteljsku praksu. Recepti, uputnice, savjeti sve se može obaviti telefonski ili internetom. Zaraze se događaju upravo u čekaonicama. Ako sumnjate na Coronu ima nas koji ćemo doći po vas.

Ravnatelj bolnice dr. Tomislav Novinščak pozvao je građane da čuvaju našu bolnicu i naše bolesnike. Bolnica ima ograničene kapacitete (294 postelja) i sve spremno za prihvat bolesnika. Imamo tel. linije dostupni smo i putem telefonske sekretarice. Proboj virusa u nekim zemljama je bio upravo kroz bolnički sustav, a mi to želimo izbjeći. Iskoristio je priliku da kaže kako je trenutno u bolnici jedan čovjek na opservaciji.

Blaženka Novak v.d. pročelnica osvrnula se na obustavu nastave i kako su sve škole spremne na virtualnu nastavu putem CARNETA. To je problem za učenike kod 1-4 razreda i njihovo zbrinjavanje. Na koji način, odredit će nadležno ministarstvo. Taj problem do ponedjeljka će biti riješen. Ukinuli smo prijevoz za učenike osnovnih škola upravo radi predostrožnosti grupiranja. Također školske sportske dvorane neće od ponedjeljka raditi.

UPUTSTVA DOMA ZDRAVLJA ČAKOVEC:

PREVENCIJA VIRUSNIH INFEKCIJA

 • Izbjegavanje zatvorenih prostora sa puno ljudi.

 • Izbjegavanje bolesnih ljudi.

 • Često pranje ruku sa sapunom i toplom vodom.

 • Redovito provjetravanje životnih prostora.

 • Zaštita usta tijekom kihanja i kašljanja, koristiti maramice ili unutarnju stranu lakta, ne dlan.

 • Uzimati veću količinu tekućine.

SAVJETI PACIJENTIMA U VRIJEME VIRUSNIH INFEKCIJA:

 • Starijim pacijentima i pacijentima sa kroničnim bolestima ne savjetuje se dolazak u čekaonicu radi bolesti koje nisu hitne, izbjegavati zatvoreni prostor sa puno ljudi.

 • Pacijentima koji trebaju uputnice preporuča se da se naruče na pregled kako ne bi previše vremena provodili u čekaonici.

 • Za stalnu terapiju koristite telefone, mailove, aparate za naručivanje terapije.

 • Ukoliko imate grlobolju, curenje iz nosa i kašalj bez temperature nemojte dolaziti u ambulantu, nazovite telefonom i liječite simptome kod kuće.

 • Kad niste sigurni što učiniti, nazovite ordinaciju za savjet. Imajte na umu da boravkom u čekaonici povećavate mogućnost da se zarazite drugim virusnim bolestima.

 • Kod povišene temperature bez drugih težih simptoma, savjetuje se snižavati temperaturu kod kuće uz dovoljan unos tekućine i mirovanje prvih 2 dana bolesti te se javiti nadležnom liječniku telefonom ili mailom radi regulacije bolovanja, ukoliko temperatura potraje duže od tri dana i ukoliko je praćena poremećenim općim stanjem obavezno se javiti na pregled.

POPIS BOLESTI I STANJA KOD KOJIH NIJE POTREBAN PREGLED U DEŽURNOJ AMBULANTI:

 1. PROPISIVANJE KRONIČNE (STALNE) TERAPIJE.

 2. KRONIČNI BOLOVI U KOLJENIMA, KUKOVIMA, KRALJEŽNICI I SL.

 3. OSIP I KOŽNE PROMJENE KOJE TRAJU DUŽE OD 7 DANA.

 4. KAŠALJ, CURENJE IZ NOSA I GRLOBOLJA BEZ POVIŠENE TEMPERATURE.

 5. ZUBOBOLJA.

 6. SVE BAKTERIJSKE INFEKCIJE RADI KOJIH STE PREGLEDANI KOD SVOG LIJEČNIKA I PROPISAN VAM JE ANTIBIOTIK, A DOBROG STE OPĆEG STANJA.

 7. TEMPERATURA KOJA TRAJE MANJE OD 2 DANA BEZ SMETNJI DISANJA ILI DRUGOG POREMEĆENOG OPĆEG STANJA.

SAVJET PEDIJATRICE – dr. Murković-Hunjadi Ana Marija, spec. pedijatrije

Više od 90% akutnih oboljenja kod djecu su virusne respiratorne infekcije koje prolaze na simptomatsku terapiju. Djetetu treba osigurati dovoljno tekućine i snižavati povišenu tjelesnu temperaturu lijekovima danim u pravilnoj i DOVOLJNOJ dozi. Ne treba se bojati povišene tjelesne temperature i kašlja kod djeteta jer su oni naš obrambeni mehanizam i signal u borbi protiv mikroorganizama. Najvažnije je pratiti djetetovo opće stanje i nuditi djetetu dovoljno tekućine.

Ukoliko nakon 2 do 3 dana bolesti na simptomatsku terapiju ne dolazi do poboljšanja potrebno je javiti se svojem liječniku koji dijete nabolje poznaje i koji će napraviti potrebu obradu.

Upravo zbog svega navedenog te zbog sadašnjih prijetećih epidemioloških situacija moli se javljati se/doći na pregled u dežurnu ambulantu samo ukoliko u djeteta primjećujete zabrinjavajuće simptome bolesti:

 • Loše opće stanje djeteta

 • Pospano, klonulo dijete

 • Vrlo uporne temperature praćene zimicom i tresavicom

 • Temperature praćene osipom

 • Otežano disanje kod djeteta

 • Dijete koje odbija tekućinu, koje slabije mokri, suhih je sluznica

 • Dijete koje uporno povraća i nije moguće nadoknaditi tekućinu

 • Povišena tjelesna temperatura kod novorođenčadi i male dojenačdi

 • Konvulzije/febrilne konvulzije

 • Jaka bol u trbuhu

 • Ozljede kod djeteta

 • Otrovanja kod djece

MJERE VEZANE ZA ODGODU ILI OGRANIČAVANJE ORGANIZIRANIH SKUPOVA :

 1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

 2. Svi organizatori okupljanja (većih i manjih) dužni su osigurati najviše higijenske standarde.

 3. Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

 4. Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 °C) da ne dolaze na manifestacije.

 5. Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili prethodne propisane upute.

 6. Svojim vlastoručnim potpisom i pečatom organizator manifestacije potvrđuje da je ispunio sve navedene propisane naputke Stožera civilne zaštite RH.

Temeljem odluke, bitno je istaknuti slijedeće upute:

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:

Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:

(rd)(mk)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja