17.2 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Društvo

U centru Zagreba održana protestna akcija “Ne u našem gradu: znamo vam Agendu!”

Uoči zagrebačkog Vision Network Summita 2024 – okupljanja članova istoimene svjetske lobističke mreže ultrakonzervativnih organizacija i pokreta poznatijih kao Agenda Europe –  na gradskim trgovima, Cvjetnom trgu i Europskom trgu, održane su protestne akcije.

“Mada je mreža tajnovita, namjere su jasne: zabrana pobačaja i kontracepcije, otežavanje razvoda, kriminaliziranje LGBTIQ+ zajednice”, poručile su prosvjednice.

Podsjetile su na medijske napise o procurenim mailovima članova Agende koji otkrivaju njihove ciljeve te podsjetile da se nastanak Agende veže uz kršćanske radikale iz SAD-a i Rusije, kao i da je jedna od koordinatorica mreže Željka Markić.

A gdje je ona, tu su i pare pa tako mreža na raspolaganju ima izdašna sredstva zahvaljujući kojima može i koordinirano i sistemski organizirati kampanje te utjecati na zakone i rezolucije o ženskim reproduktivnim pravima i pravima LGBTIQ+ zajednice – od lokalnih i nacionalnih razina, do europske razine. Prema pisanju medija, naše gore list u Agendi su, osim Markić, i Stjepo Bartulica, Marijana Petir, Ladislav Ilčić, Petra Tišljarić, da nabrojimo samo neke. Upravo oni koji stoje iza sramotnog referenduma za brak, iza kampanja protiv Istanbulske konvencije, iza uznemiravanja pacijentica ispred javnih bolnica, iza muškaraca koji kleče na našim trgovima i mole za takozvanu čednost žena.

Zato, kad čujete pravo na život, sjetite se da iza toga stoji zabrana ili otežavanje pobačaja i kontracepcije. Ako vam činjenica da pobačaj u Hrvatskoj nije dostupan iako je zakonski zajamčen nije dovoljan dokaz, valja podsjetiti da su upravo članovi Agende iz Poljske autori nacrta zakona o zabrani pobačaja sa zatvorskim kaznama za žene. Pobačaj u Poljskoj još uvijek je dopušten samo u slučaju silovanja i prijetnje po život trudnice.

Kada čujete zaštita tradicionalne obitelji, sjetite se da je u pitanju homofobija i transfobija, otežavanje ili sprječavanje razvoda. Ako vam se to čini pretjerano, procureni mailovi pokazali su da je od članova mreže Agenda Europe traženo da kod svojih vlada lobiraju za opstruiranje borbe protiv rodne diskriminacije. Nije toliko vremena prošlo da ne pamtimo prvu vladu Andreja Plenkovića i ministra Davora Ivu Stiera. Valja podsjetiti, za Stiera se ispostavilo ne samo da  je otkrivao diplomatske poteze Hrvatske Željki Markić, nego i da je obećao da će Hrvatska u Ujedinjenim narodima strateški blokirati mandat stručnjaka čija je zadaća praćenja nasilja nad pripadnicima LGBTQ+ zajednice diljem svijeta.

“Zato, prije nego se okupe u samom centru Zagreba, ovdje smo da podsjetimo koje su njihove stvarne namjere”, za kraj su upozorile prosvjednice.

Foto: fAKTIV.

Feministički kolektiv fAKTIV

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja