Međimurje Press
Najave

DOGAĐANJA U GRADU PRELOGU 02.10.2024. – 09.10.2024.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 05. I 06.10.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Izvrnuto obrnuto 2 (Inside Out 2)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Izvrnuto obrnuto 2 je nastavak velikog hita studija Disney i Pixar iz 2015. godine u kojem smo upoznali djevojčicu Riley i njezinih pet emocija. U nastavku Riley slavi 13. rođendan i stiže jedna sasvim nova emocija koja će unijeti još veći kaos (zapravo stiže ih još nekoliko!)! Emocije Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje imaju novog posla u Rileyinom umu. Dok su se u prvom nastavku morale nositi s privikavanjem na novu okolinu zbog selidbe u novi grad, sada dobivaju društvo novih emocija jer Riley ipak odrasta u mladu djevojku. Tinejdžerske godine znaju biti emotivno jako zahtjevne.

  • 05. I 06.10.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Joker: Ludilo u dvoje (Folie a Deux)

Drama, mjuzikl; Uloge: Brendan Gleeson, Catherine Keener, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Zazie Beetz

Joaquin Phoenix u ulozi Arthura Flecka aka Jokera te famozna Lady Gaga kao Harley Quinn u glamuroznom ludilu i nastavku kultnog psihološkog trilera iz 2019. godine! Joaquin Phoenix u ulozi Arthura Flecka aka Jokera te famozna Lady Gaga kao Harley Quinn u glamuroznom ludilu i nastavku kultnog psihološkog trilera iz 2019. godine! Scenarij ponovno potpisuju Todd Phillips i Scott Silver koji je također radio i na originalnom filmu.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 04.10.2024., IZLOŽBA „KAK IGRAMO I TANCAMO“

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se pogledati izložba Kak igramo i tancamo (s podnaslovom Svati u (podravskoj) naivi). Izložba poziva na prisjećanje tradicija koje se vežu uz sklapanje brakova, obreda i običaja prije i nakon ceremonije vjenčanja. Među običajima životnog ciklusa, postupci i radnje koje prate čin sklapanja braka zauzimaju značajno mjesto. Usmjereni su prije svega na mladi par kojemu se nastoji osigurati zajedništvo i odbiti od njega sve loše namjere i utjecaje. Mladenci su u središtu običaja i oni su istaknute figure gotovo svih postupaka. Ipak, puno bitnog i zanimljivog događa se izvan njihovog vidokruga i obuhvaća raznoliku skupinu sudionika. Kako su izgledale prošnje, zaruke, tko je i kako dogovarao svadbene procedure, kako se častilo i zabavljalo? Sve započinje snobokima i prošnjom djevojke, slijede pripreme hrane, ukrašavanje prostora, prevoženje djevojčinog ruha, a kulminaciju događaja predstavlja samo svadbeno veselje koje se odvija u nekoliko faza: odlazak po mladu, rastanak od roditelja i obitelji, svatovska kolona do crkve i vjenčanje, običaji ulaska mladenke u novu kuću i obitelj, svadbena večera i zdravice, skidanje vijenca i odlazak mladenaca u sobicu. Svi navedeni običaji i postupci praćeni su pjesmom, svirkom i različitim vrstama plesa: kolom, čardašom, polkom i valcerom. Glazbenu podlogu u pravilu daju lokalni mužikaši koji igraju na cimbalu, guslama i tamburama, a nekada davno i dudama. Gotovo sve od navedenog zabilježili su autori odabrani za ovu izložbu. Bilo da se radi o općenitom prikazu pjesme i plesa u svakodnevnim prilikama, bilo da je riječ o svadbenim svečanostima ili promišljanju simboličnih, pa i magijskih poruka i značenja običaja vezanih uz ples i glazbu – nekad, ali i danas. Neke kompozicije nadrastaju figuraciju u korist ideje, inovacije i društvene kritike.

Sudjeluju: Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Snježana BOŽIĆ, Ivan GENERALIĆ, Josip GENERALIĆ, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Katarina HENC, Stjepan IVANEC, Zlatko KOLAREK, Željko KOLAREK, Željko KOROŠEC, Ivan LACKOVIĆ CROATA, Mirko MARKEŠIĆ, Martin MEHKEK, Bara MUSTAFA, Josip PERADIN, Mara PUŠKARIĆ-PETRAS, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Pero TOPLJAK, Ljerka TROPŠEK, Josip VEČENAJ.

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić, Maša, Zamljačanec), Muzeja Grada Preloga (Iva Kožnjak) te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe. Odabir tek nekolicine reprezentativnih predmeta iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i KUD-a Fran Galović, Peteranec donosi dašak stvarnih prošlih vremena oživljujući tradiciju u suvremenom trenutku. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada 2024. godine. Nakon toga slijedi otvorenje u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama (11. listopada), a početkom 2025. izložba će se predstaviti u Gradskom muzeju Križevci.

Zanimljiva igra riječi u naslovu izložbe otkriva upravo igru kao poveznicu između pjesme i plesa jer u suštini obje aktivnosti stoji upravo igra, odnosno volja i želja za opuštanjem, zabavom i međusobnim povezivanjem – čemu nas ples itekako uči i potiče. Povezivanje, povjerenje i zajedništvo donose rasterećenje i radost. Zato igrajte (se) i tancajte što više i što češće!

Izložba je realizirana uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

DOGAĐANJA

  • 29.09. DO 06.10.2024., DVADESET I DEVETI TJEDAN CARITASA

Dvadeset i deveti Tjedan Caritasa župe Prelog, ove će se godine održati od nedjelje 29. rujna do nedjelje, 6. listopada, uz brojna događanja u organizaciji Župe sv. Jakoba ap.st. te župnog Caritasa, a i ove godine uz sudjelovanje pastoralnih župnih skupina. Ove se godine događanja organiziraju uz misli bl. Carla Acutisa.

Petnaestogodišnji „Božji influencer“ Carlo Acutis proglašen je blaženim 2020. godine, a spomendan mu je 12. listopada. Često ga se naziva i „Cyber svetac“. Carlo je svojim životom dokazao da je i u 21. stoljeću moguće biti svet pored toliko iskušenja. Mladi ga već posebno vole jer je svetac njihovih godina i živio je u 21. stoljeću te im daje primjer kako živjeti kršćanskim životom. Početkom listopada 2006. Carlu je dijagnosticiran agresivni oblik leukemije. Njegovo hrabro suočavanje s leukemijom mnoge je uvjerilo kako u njemu ima nešto posebno. Kad bi ga liječnik pitao kako se osjeća, odgovarao bi: „Ima ljudi koji puno više trpe od mene!”. Do smrti je zadržao duboku pobožnost prema euharistiji. Svoju bolest je prikazao kao žrtvu za papu i svetu Katoličku crkvu. Preminuo je u Monzi u dobi od 15 godina 12. listopada 2006. godine od posljedica leukemije. Godinu dana kasnije objavljena je knjiga o Carlovu životu „Euharistija – moja autocesta za nebo”. Po zagovoru Carla Acutisa ozdravio je, unatoč medicinskim prognozama, od teške bolesti brazilski dječak.

Prvog dana Tjedna Caritasa, održat će se, u crkvi sv. Jakoba, koncert dječjih zborova, u kojem će sudjelovati dječji pjevački zbor „Ribari sv. Jakoba“ te gosti iz Kotoribe, Svete Marije, Goričana i Šenkovca. U ponedjeljak 30. rujna održat će se Dan djelotvorne ljubavi gdje će župni Caritas otvoriti svoja vrata za darove koji će završiti u rukama najpotrebitijih. Utorak 1. listopada će biti dan posvećen djeci, a srijeda 2. listopada osobama s invaliditetom, gdje će misno slavlje predvoditi velečasni Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. U četvrtak će gosti Preloga biti članovi Molitvene zajednice Krvi Kristove iz Ludbrega, a petak je tradicionalno rezerviran za Dan zahvale za život, uz misu zahvalnicu i tradicionalno druženje osamdesetogodišnjaka iz Župe sv. Jakoba ap.st. Subota donosi u Prelogu i manifestaciju Dani kruha i zahvale, kojoj će se svojim izložbenim prostorom na Trgu sv. Jakoba pridružiti i članice Caritasa župe Prelog. Posljednji dan Tjedna Caritasa biti će posebno svečan, a svetu misu poldanjicu na Kruničarsko proščenje, koja će ujedno biti i zahvalnica za plodove zemlje i dvadeset i deveti Tjedan Caritasa, predvodit će doc.dr.sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, a uz domaće svećenike, župnika Antuna Hoblaja i župnog vikara Dominika Cestara, sudjelovat će i svećenici Preločkog dekanata.

  • 05.10.2024., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE

Početak mjeseca listopada, odnosno prva subota u mjesecu listopadu donosi u centar Preloga manifestaciju „Dani kruha i zahvale“. I ove se godine, ova manifestacija održava uz Tjedan župnog Caritasa, a organizator „Dana kruha i zahvale“ je Turistička zajednica Grada Preloga, uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se Tamburaški sastav Vragolani. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 5. listopada od 8 sati ujutro. Uz tradicionalan poziv izlagačima, udrugama, školama, poljoprivrednim proizvođačima i ove se godine pozivaju i udruge s područja Preloga koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću da se također prijave.

Ukoliko želite izlagati na Danima kruha i zahvale, prijave se primaju najkasnije do 2. listopada u 12 sati na info@prelog.hr , odnosno do popunjavanja izlagačkih mjesta (broj mjesta je ograničen). Prošle godine su Dani kruha i zahvale privukli izuzetno veliki broj izlagača i posjetitelja, a organizatori se nadaju velikom broju sudionika i ove godine te se pozivaju svi zainteresirani da se prijave kako bi im se izlagačko mjesto osiguralo na vrijeme.

  • 05.10.2024., SUBOTA OD 9 SATI, BICIKLIJADA UDRUGE LAGANINI

Drugu godinu zaredom, u sklopu Dana kruha i zahvale, vesela i vrijedna ekipa iz Udruge Laganini Prelog, poziva na Jesensku biciklijadu, pod nazivom „Putevima Grada Preloga“. Biciklijada će se održati u subotu, 5. listopada, a ruta dužine trideset i pet kilometara proći će kroz Prelog, Čehovec, Donji Kraljevec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec, Čukovec, Oporovec i Otok. Članovi Udruge Laganini pozivaju sve koji žele sudjelovati da se prijave do 3. listopada, SMS porukom na broj 098/176-3942 ili mailom na laganini.prelog@gmail.com . Za sve sudionike osigurana je okrjepa. Start Jesenske biciklijade je u subotu 5. listopada u 9 sati, a prijave sudionika zaprimat će se od 8 do 8,45 sati. Sve će se to događati u samom centru Preloga, preko puta Crkve sv. Jakoba.

Svi sudionici Jesenske biciklijade sudjeluju na vlastitu odgovornost, a dobna granica za sudjelovanje je trinaest godina. Udruga Laganini posebno zahvaljuje svojim pokroviteljima: Grad Prelog, Međimurska županija, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, Mihalec – Trgovina Beciklin, Pizzeria Rossa, Šestan Busch, SARA trans, Caffe bar Forum, Zvonarek sistemi, Stolarija Fridrich Zimprich, Auto elektrika Novak, Muški frizerski salon vl. Stjepan Pongračić, Bravarija Štampar te Turističkoj zajednici Grada Preloga, čijoj se manifestaciji Dani kruha i zahvale, članovi Udruge Laganini rado priključuju svake godine.

  • 06.10.2024., NEDJELJA OD 8 SATI, SAJAM RABLJENE ROBE

Novo druženje uz Sajam rabljene robe u Prelogu, na rasporedu je prve nedjelje u mjesecu listopadu, 6. listopada. Sajam je odlična prilika da se riješite stvari koje vama više ne služe, ali i da sami za sebe izaberete nešto po vrlo povoljnim cijenama. Ovaj se Sajam u Prelogu održava svake prve nedjelje u mjesecu, a nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vratio na Tržnicu Prelog u prosincu 2022. godine. Sajam se održava kroz cijelu godinu svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari.

NAJAVE

  • 19.10.2024., SUBOTA, 3. OTVORENI „DRAGON BOAT“ KUP GRADA PRELOGA

I ove godine Turistička zajednica Grada Preloga priprema veslački spektakl – natjecanje u veslanju „zmajskih čamaca“. 3. Otvoreni „Dragon boat“ kup Grada Preloga, održava se u sklopu projekta Turističke zajednice Grada Preloga „Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda: Sportovi na vodi Grada Preloga“. Turistička zajednica projekt provodi u suradnji sa Udrugom sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ te Gradom Prelogom. Tehnički organizator aktivnosti na vodi je upravo Udruga sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ iz Oporovca. Kroz sedam vrućih ljetnih nedjelja održani su Dani otvorenih vrata sportova na vodi, a ovaj projekt Turističke zajednice Grada Preloga dijelom se financira iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je nastaviti uspješno razvijati i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijski menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan. U sklopu projekta ove su godine nabavljeni i „Dragon boat“ čamci te će natjecanje u Prelogu biti njihova premijera na vodi.

Natjecanje će se održati u subotu, 19. listopada, s početkom u 11 sati, a u dugim zmajskim čamcima, sa posadama od po 14 članova, svoje snage odmjeriti će ekipe iz cijele Hrvatske, dok će Prelog ponovno posjetiti i Dragon boat klub Zadar. Oni će u sklopu natjecanja predstaviti i hvalevrijedan projekt PINK DRAGON koji je vezan uz tim žena koje su preboljele karcinom dojke te koje se bave veslanjem zmajskih čamaca kao dijelom svoje rehabilitacije, zbog čega će im se ove godine u veslanju pridružiti i tim žena iz Međimurja i okolnih županija, sa istom anamnezom, kako bi promovirali i poboljšali suradnju kroz ovu atraktivnu aktivnost u revijalnoj utrci ženskih timova.

Dragon Boat veslanje je ultimativni timski sport koji se sastoji od bubnjara, kormilara i do 20 veslača koji rade sinergijski, kako bi čamac brzo i glatko klizio po vodi. Biti dio tima puno je više od zajedničkog treniranja i natjecanja. Radi se o izgradnji sloge, sportskog duha i osjećaja druženja. Veslanje u dragon boatu nije nikakva novost – ta je aktivnost u svojim varijacijama poznata čovječanstvu više od 2000 godina.

Zanimljivo natjecanje u veslanju tim duguljastim čamcima provodit će se na jezeru HE Dubrava kod Preloga i to na stazi dugačkoj 250 metara, dok je kategorija otvorena – svi mogu sudjelovati. Traže se timovi od 14 članova (maksimalno 12 veslača, 1 bubnjar ili bubnjarka i 1 kormilar koji je osiguran od strane organizatora). Timovi trebaju biti mješoviti, odnosno imati i muške i ženske članove, uz uvjet da su minimalno dvije osobe suprotnog spola. Natjecanje je koncipirano kao usporedno veslanje dvaju čamaca (parovi će se izvlačiti prije natjecanja, dakle u 10 sati), uz bilježenje vremena prelaska staze svakog tima koji onda sastavljaju vremensku rang listu te nastavljaju put u finalnom krugu natjecanja. Čamce, vesla, prsluke i kormilare te pomoć HGSS-a osigurat će organizator, a treninzi za zainteresirane timove će biti organizirani nekoliko dana prije utrke, u poslijepodnevnim satima. Za prva tri mjesta osigurane su medalje i pehari, a za sve natjecatelje i promatrače dobra zabava. Organizatori natjecanja su Turistička zajednica Grada Preloga i Udruga sportske rekreacije Croatian Outdoors iz Oporovca, a tehničku podršku pružit će Kajakaški savez Zagreba. Natjecanje sufinancira Hrvatska turistička zajednica te Zajednica sportskih udruga Grada Preloga i Turistička zajednica Međimurske županije.

Upute za prijavu timova:

  • prijave se šalju tehničkom organizatoru natjecanja, Udruzi sportske rekreacije Croatian Outdoors, Oporovec 162, i to na adresu elektroničke pošte: croatian.outdoors01@gmail.com zaključno do 17. listopada u 13 sati;

  • prijava mora sadržavati: naziv tima, ime i prezime voditelja tima, kontakt broj voditelja (mobilni telefon), e-mail voditelja i potvrdu o uplati kotizacije za tim;

  • kotizacija za tim iznosi 80 € – prijava je pravovaljana nakon što voditelj tima dostavi potvrdu tehničkom organizatoru o provedenoj uplati kotizacije (PDF, JPEG ili slični format);

  • uplate kotizacije na IBAN: HR0724840081135220226 u sklopu koje članovi prijavljenih timova dobivaju majicu te kupon za okrjepu (obrok i piće);

  • pravila: svi članovi tima, za vrijeme natjecanja i treninga, obavezni su nositi prsluke za spašavanje, a sudjelovanje je na vlastitu odgovornost;

  • satnica natjecanja: subota, 19. listopada 2023. godine, s početkom u 10 sati sastanak voditelja timova u Marini Prelog, početak natjecanja u 11 sati, a podjela nagrada sat vremena nakon posljednjeg natjecanja na terasi Marine Prelog. Satnica i način natjecanja su podložni promjeni, o čemu će svi prijavljeni timovi biti obaviješteni.

  • 18. DO 20.10.2024., DANI SMIJEHA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Kerekesh Teatar, u suradnji sa Gradom Prelogom, poziva, sedmu godinu zaredom na Dane smijeha. Ove će se godine Dani smijeha održati od 18. do 20. listopada. Evo i programa ovogodišnjih Dana smijeha:

18.10.2024. PETAK U 19 SATI, „BABINJAK“

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Isidora Ferenčina, Mirna Medaković Stepinac, Zdenka Šustić, Lana Gojak Bajt

Babinjak” ne mora nužno biti trač partija ili razmjena recepata. U novoj predstavi Ljubomira Kerekeša, “Babinjak” čine Kata, Seka, Ružica i Boža, članice Udruge žena “Moramo” koje imaju puno većih problema od običnog uživanja u traču. Odlučne u svojoj nakani da opljačkaju lokalnu mesnicu jer im je bahati mesar prodao staro i pokvareno meso zbog kojega je smrtno stradao Katin pas, počinju pripreme za dugo očekivanu osvetu kako bi se konačno zauzele za sebe i pomogle u humanitarnoj akciji. Uz stalno preispitivanje svojih odluka i borbe sa strahom od neuspjeha ova predstava će govoriti o problemima nasilja nad ženama, o problemima etiketiranja i omalovažavanja žena u društvu, kao i o empatiji i međusobnoj pomoći koje danas u društvu ima sve manje. “Babinjak” okreće novu kazališnu stranicu Kerekesh Teatra.

19.10.2024. SUBOTA U 19 SATI, „BANKROT“

Tekst i režija: Aleksandar Lazić

Igraju: Aleksandar Lazić, Nataša Popović

U „Bankrotu“ se vraćaju Alex i Bara. „Bankrot“ je predstava puna preokreta i iznenađenja u kojoj se pronalaze i dame i gospoda i šljakeri i domaćice. Predstava u kojoj je krivac više nego očit, a završetak totalno neočekivan. Bankrot može biti i simpatičan, a put do njega nikad nije bio lakši.

20.10.2024. NEDJELJA U 19 SATI, „DIMNJAČAR”

Tekst: Mirko Kelek/Adaptacija teksta: Ljubomir Kerekeš

Režija: Ljubomir Kerekeš

Igra: Ljubomir Kerekeš (dimnjačar Štef)

Dimnjačar“ je najizvođenija hrvatska predstava s više od 1350 izvedbi u kojoj su dimnjačarske priče dogodovštine ispričane jednostavnim jezikom malog čovjeka koji vrlo lako uspostavlja komunikaciju s publikom. Ljubomir Kerekeš, neprestance mami iz gledateljstva salve smijeha, ne dopuštajući nikome da se odmori niti na trenutak. Specifičan i simpatičan humor omogućuje dimnjačaru da uvuče publiku u interakciju i da se eksplicitno dotakne nekih nacionalnih frustracija i osoba.

Cijena ulaznice: 8 eura za svaku od predstava

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

PRETPRODAJA ULAZNICA:

OD 7. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja