Međimurje Press
KomentariUrednik

Igre prijestolja u lokalnim sredinama

LOKALNI IZBORI 2021.

Lokalna kampanja u pravom smislu riječi još nije počela. Do izbora je više od pet mjeseci, a mnoge stranke i pojedinci  razmišljaju o optimalnom modelu izlaska na izbore.

Sadašnji župani, gradonačelnici, načelnici, svojski se trude da dočaraju vlastitu vrijednost pa i ako nisu ispunili obećanja u 4 protekle godine, trpaju projekte u naredni “uspješan” mandat. Rijetki su oni koji i bez neke kampanje mogu istinski konkurirati za novi mandat. Upravo takvi danas imaju najviše “ženika”, ponuda od kojih boli glava.

Rade se križaljke, kombinacije, kao da su pripreme za izvlačenje glavnog zgoditka na lutriji. Jer, ruku na srce, nikad ni jedan političar nije napustio zemlju, jer mu nije dobro, jer nema osiguranu egzistenciju, posao. Vlast nosi slast koja nema cijenu. Angažiraju se poznati, veze, čak i oni s kojima niste bili ok, sve za jedan cilj. Osvojiti vlast, biti prvi.

SDP I MATIJA POSAVEC NEĆE ZAJEDNO NA LOKALNE IZBORE

Puno je ovih dana nagađanja i razapinjanja lokalnih, ali i državnih medija oko župana Međimurske županije Matije Posavca.  Hoće li krenuti u novi izazov, kandidature za gradonačelnika Grada Čakovca, što mu onda omogućuje saborsku klupu ili i dalje voditi županiju. Standardno, župan Posavec baca balončiće, ali još svoju odluku nije donio. Za jedan takav balončić uhvatio se i SDP, njegov koalicijski partner na nedavnim parlamentarnim izborima. Nije se dugo čekalo da se županu ponudi solucija koja lokalnim SDP-ovcima osigurava primat faktički u županiji, ali i gradu Čakovcu, dok su međimurske općine u ovom trenutku nisu spominjale..

Od najviših SDP-ovih čelnika sa Iblerovog trga u dogovoru s lokalnim SDP-ovcima, Posavcu je preložena slijedeću kombinacija:

Gradonačelnik Grada Čakovca – Matija Posavec, a njegov zamjenik dosadašnji gradonačelnik Stjepan Kovač. Kako bi se upotpunio sadržaj ideje SDP-a, za župana Međimurske županije predložili su bude Mario Medved dosadašnji zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, a za njegovu zamjenicu Bošku Ban Vlahek. Čelni čovjek međimurskog SDP-a Mladen Novak, ostao bi i nadalje predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Kako Posavec na taj prijedlog početkom ovog tjedna nije dao zeleno svjetlo, u SDP-u donose konačni zaključak  da za Lokalne izbore 2021. bilo kakva suradnja sa sadašnjim županom otpada.

Nakon ovakvog raspleta, vrlo brzo ćemo saznati s kim i na koji način će i SDP i Matija Posavec krenuti na Lokalne izbore i tražiti podršku građana. Ali isto tako, vidjeti kako će u takvoj situaciji “proplivati” i zbiti redove  ostale stranke u Međimurju.

Valja istaći na  kraju i to, da se nakon podužeg vremena i pred nadolazeće izbore da naslutiti  homogenost u SDP-u Međimurja, ali i koordinirana suradnja s čelnicima na Iblerovom trgu.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja