Međimurje Press
Komentari

Načelnik stožera Medved: “Trebamo osmisliti koncept dugoročnog sustava prehrane”

Institucije države su definitivno zakazale, bile nedorasle narodu, udrugama, pojedincima i volonterima koji od prvog dana potresa danonoćno pomažu ugroženima na području Banovine.

I dok načelnik Stožera Tomo Medved “smišlja” sustav prehrane, ugostitelji već 10 dana hrane ljude u Petrinji. Samoinicijativno su organizirali javnu kuhinju kako bi pomogli ljudima koji su se našli na ulici, gladni i bez ičega.

S druge strane, država produžuje mjere u kojima se onemogućuje rad ugostitelja. Dražen Oreščanin iz Udruge ugostitelja razočaran je produljenjem zabrane rada. Smatra da se radi o sramotnoj i skandaloznoj odluci. “Sramota je da ugostitelji već 10 dana kuhaju za cijelu Baniju, da volontiraju u blatu do koljena i pomažu ljudima, a kad dođu doma u svoje vlastite objekte u kojima se drže epidemioloških mjera da ne smiju raditi”, kaže nam Oreščanin.

Ovih dana kuhari volonteri najavili su povlačenje jer, kažu, nemaju nikakve uvjete za rad te su ostali bez potpore lokalne i državne vlasti.

Toj improvizaciji je sada došao kraj. Marin Medak organizator kuhara, kaže da više nemaju uvjete za rad na i moraju službama prebaciti pripremanje obroka. “Potrebe su izrazito velike. Svaki dan 15.000 obroka ode”, rekao je te istaknuo kako se zato sve mora sistematizirati.

Ugostitelji su tražili pomoć od države, no država kaže da novca nema, a 200 milijuna kuna donacija je stiglo od čega je država uzela 40 milijuna PDV-a.

“Bez ikakvog problema su mogli pomoći. Ugostitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji su zatvoreni. Bez problema su ih mogli angažirati da rade ono što mi sad radimo i s tih 40 milijuna kuna PDV-a platiti im to i ne bi im trebali platiti potpore za očuvanje radnih mjesta niti išta dalje po pitanju što im država daje jer su sad zatvoreni”, ističe Medak.

Ugostitelji su bili na sastanku s ministrima, no još nema odgovora kako će ni kada će to preuzeti. “Tko će preuzeti, to se ništa ne zna. Je li to lokalna samouprava odgovorna, država, županija, Crveni križ, ne zna se tko je odgovoran jer protokol ne postoji. Apelirao bih ovih 555 lokalnih samouprava da sutra pokucate njima na vrata postoji li za vašu općinu protokol ako se dogodi”, rekao je Medak.

Možda nakon nekog proteka vremena Medved, Stožer i država smisle suvislo rješenje, tj. dugoročni plan. Ugostitelji volonteri još uvijek su na Banovini, jer kako je država reagirala na potres i bolje je da su još tu.

(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja