Međimurje Press
EU

Prva plenarna sjednica Europskog parlamenta u 2022.

Europski parlament zasjeda u Strasbourgu: Bira se novo parlamentarno vodstvo; rasprave o francuskom predsjedanju Vijećem EU-a i boljem upravljanju budućim zdravstvenim krizama

Od danas do 20. siječnja Europski će se parlament u Strasbourgu sastati na prvoj plenarnoj sjednici u 2022. godini na kojoj će sudjelovati i zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Komemoracija za predsjednika Davida Sassolija

Zastupnici će u ponedjeljak odati počast predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju koji je preminuo 11. siječnja u Avianu u Italiji. Od 2009. bio je zastupnik u Europskom parlamentu, a u srpnju 2019. izabran je za predsjednika u prvoj polovici mandata.

Novo vodstvo za drugu polovicu mandata: Europski parlament bira predsjednika, potpredsjednike i kvestore

Sve izborne dužnosti u Europskom parlamentu (predsjednik, potpredsjednici, kvestori, čelnici odbora) obnavljaju se svake dvije i pol godine. U utorak je tako predviđen izbor predsjednika za iduće razdoblje od dvije i pol godine, a do sada su istaknute četiri kandidature. U srijedu i četvrtak zastupnici će izabrati 14 potpredsjednika i pet kvestora koji čine Predsjedništvo Europskog parlamenta.

Macron o predsjedanju Francuske Vijećem EU-a

Zastupnici će u srijedu raspravljati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o političkoj strategiji i ciljevima šestomjesečnog predsjedanja pod motom Oporavak, snaga, pripadnost. Očekuje se da će tijekom francuskog predsjedanja Konferencija o budućnosti Europe iznijeti prijedloge o budućem smjeru Europske unije.

Osnaživanje Europske agencije za lijekove

Očekuje se da će zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu prihvatiti privremeni dogovor o većim ovlastima Europske agencije za lijekove kojima se nastoji osigurati bolje upravljanje budućim zdravstvenim krizama.

Akt o digitalnim uslugama

Parlament će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasovati o svom stajalištu o Aktu o digitalnim uslugama, koji uspostavlja pravila za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu te utvrđuje odgovornost platformi za algoritme.

O zapošljavanju mladih nakon pandemije i primjeni prava u području zaštite životinja

Na dnevnom redu naći će se i rasprave o zaključcima Europskoga vijeća sa sastanka održanog 16. i 17. prosinca prošle godine i Izvješće o ispitivanju navodnih kršenja i nepravilnosti u primjeni prava Unije u području zaštite životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU-a.

Zastupnici će u četvrtak otvoriti temu osnaživanja mladih u Europi, raspravama o zapošljavanju mladih nakon pandemije i socijalnom oporavku. Podsjetimo, Europski parlament na prošloj je sjednici potvrdio odluku da 2022. bude Europska godina mladih u sklopu koje će se u svim državama članicama organizirati aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja