Međimurje Press
EU

Usvojeni izvještaji o smanjenju emisija u zrakoplovstvu zastupnice Sunčane Glavak!

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojeni su izvještaji o smanjenju emisija u zrakoplovstvu. S 479 glasova za, 130 glasova protiv te 32 suzdržana usvojen je izvještaj Revizija sustava EU-a za trgovanje emisijama u zrakoplovstvu, dok je s 547 glasova za, 44 glasa protiv i 45 suzdržanih usvojen izvještaj Obavješćivanje u okviru Programa za neutralizaciju i smanjenje emisija ugljika za međunarodno zrakoplovstvo.

Zastupnica Sunčana Glavak, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaje o emisijama u zrakoplovstvu, predstavila je izvještaje na plenarnoj raspravi u utorak, na kojoj su održane rasprave i o drugim izvještajima iz paketa Fit for 55.

Tijekom rasprava zastupnica Glavak istaknula je da paket Fit for 55 pretvara Europski zeleni plan i Europski zakon o klimi u stvarnost.

„Naš je cilj učiniti Europu prvim klimatski neutralnim kontinentom, a paket nudi sjajnu priliku za postizanje naših klimatskih ciljeva i korištenja zelene tranzicije za dobrobit naših građana i budućih generacija“, rekla je zastupnica Glavak.

Zrakoplovstvo je jedan od najbrže rastućih izvora emisija stakleničkih plinova te čini 2–3% globalnih emisija CO2. Dugoročne projekcije zrakoplovnih aktivnosti predviđaju značajno povećanje prometa. Zastupnica Glavak istaknula je kako se izvještajem o reviziji sustava za trgovanje emisijama u zrakoplovstvu usklađuje zrakoplovni sektor s klimatskim ciljevima EU-a, dodavši da se treba usredotočiti na definirane ciljeve, ali se pritom ne može dopustiti da industrija i putnici podnose sav teret.

„Moramo se usmjeriti na očuvanje mobilnosti i naše industrije. Tijekom pregovora inzistirala sam na činjenici da zrakoplovnom sektoru moramo ponuditi rješenja za dekarbonizaciju ako želimo taj sektor uskladiti s našim klimatskim ciljevima. Stoga sam predložila rješenje u obliku SAF (sustainable aviation fuels) emisijskih jedinica, kako bismo osigurali korištenje održivih zrakoplovnih goriva. Uspjeli smo postići sporazum kojim osiguravamo da se 40 milijuna besplatnih emisijskih jedinica dodijeli operatorima koji će koristiti održiva zrakoplovna goriva, a takav oblik poticaja bio bi dostupan do 2030., uz moguće produljenje do 2035.“, naglasila je zastupnica Glavak.

Europski parlament danas je izglasao i mandat za ulazak u međuinstitucionalne pregovore za oba izvještaja.

„Zahvaljujem svim kolegama koji su sudjelovali u pregovorima i u radu na izvještaju. Radujem se početku trijaloga“, zaključila je zastupnica Glavak.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja