Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Naš izbor je naša moć!

Piše: KRISTINA GITA KAVRAN

Dobro – loše? Postoji li stvarno dobro i loše ili ima i nečega između?

Sve u što vjerujete, život će vam servirati kao iskustvo na razini koja je u tom trenutku najsnažnija za primanje impulsa koji ste privukli. U što vi vjerujete? Što privlačite? Kakav život stvarate?

Za mene ne postoji negativno. Ono što nazivamo tim imenom, nije ništa drugo do impuls koji smo proizveli ili je nečim izvana stvoren u nama. Kada kažem nečim izvana, to znači da smo svi povezani i utječemo jedni na druge. Naš će strah neminovno utjecati na svaku osobu u našoj blizini, isto kao i osjećaj mira. Čovjek ono što ga prožima odašilje svakim otkucajem svoga srca, širi ono što posjeduje u valovima, i sve mu se vraća. Npr. ako smo skloni lažima, širimo impuls laži i one nam se vraćaju raznim oblicima doživljaja. Dakle, ako lažemo, i nama će lagati, a isto tako laži ćemo vidjeti svuda oko sebe, čak i na mjestima na kojima ih nema jer će naš impuls sve posložiti onako kako i odašilje.

Ako nas ponižavaju i maltretiraju, znači da na jednoj razini i mi to radimo sami sebi. Sve je to zrcalna refleksija. Ono što je u vama, postoji i izvan vas. Sve što je izvan, postoji i u vama. Sve što vidite u drugima, postoji i u vama. No ako vidite nešto što vam se ne sviđa, nemojte pružati otpor i nemojte bježati. Ti ljudi i situacije vaši su učitelji i oni vam ukazuju na što morate obratiti pozornost. U tim trenucima imate priliku povezati se sa svojim dubljim dijelovima i pronaći to nešto na čemu trebate raditi. Prije svega, kad kod sebe ugledate nešto što vam se ne sviđa, oprostite si i pokušajte se sprijateljiti s tim dijelom sebe. Upoznajte ga. Možda je ranjen. Možda mu treba samo malo ljubavi i razumijevanja. Slušajte svoje tijelo, ono vam stalno govori: „Nije sve loše i nije sve crno“.

Svaka promjena dolazi od nas i našeg postojanja u sadašnjem trenutku. Kada smo prisutni u trenutku, tada jasno čujemo i vidimo sve ono izvan sebe i kako nas to povezuje s onim unutarnjim i obrnuto. Kada živimo u trenutku, savršeno komuniciramo sa svim dijelovima sebe. Tada jasno vidimo izazov koji traži da se s njim poigramo, da ga iscijelimo i oslobodimo povezujući ga u cjelinu onih dijelova na kojima smo radili i transformirali u ono izvorno što i jesu cijelo vrijeme.  No, kad nismo prisutni, kad lutamo i zatvaramo oči pred onim što je ispred nas, samo si otežavamo, jer će taj dio prije ili kasnije isplivati na površinu, a kad se ponovo pojavi, bit će još teži i još bolniji.

Naše taktiziranje sa suočavanjem i stavljanjem stvari koje nam nisu ugodne pod poklopac ne donosi nikakvo olakšanje. Obruč se svakim bježanjem sve više steže oko nas i sve nas više ranjava umjesto da si pružimo priliku i oslobodimo se svega onog što želi biti oslobođeno. Oprostite sebi iskreno kao što opraštate najboljem prijatelju. Sprijateljite se sa svakim dijelom sebe koji vam se otkrije, i s onim lijepim, i onim vama manje dragim. I ako nešto ne funkcionira, promijenite smjer ili skrenite na drugi put. Ako ne ide na način kojim živite, pokušajte uvesti male promjene koje će učiniti da se osjećate mrvicu sretnije. I tako svakog dana iznova. I ne odustajte, put do željene promjene nije lagan, a brz je onoliko koliko se potrudimo. Treba biti uporan, strpljiv i dosljedan. Nekad će ići glatko, a bit će i dana kad ćemo pokleknuti i pasti. Ali nema veze, nije grijeh pasti, pogriješiti. Duboko udahnite. Zastanite i dozvolite da taj trenutak proživite s uzbuđenjem i zahvalnošću jer i pad je dragocjeno iskustvo, uči nas onome što još ne znamo. Uči nas tome što je dobro, a što loše. Svaki pad prilika je za rast. Naravno, ako smo otvoreni za rast. Ako odlučimo ostati na koljenima u ulozi žrtve, ništa se neće promijeniti na bolje, a sama uloga žrtve negativna je i privlači samo još više istih ili sličnih situacija, doživljaja.

Uvijek imamo izbor. Naš izbor naša je moć. I jedino na nama je da odaberemo što želimo za sebe. To ne može nitko za nas. Mi smo moć koja upravlja onim što zovemo „Moj život!“

……………………………………………………………………

Kristina Gita Kavran, dipl. životni i socijalni savjetnik s težištem na sistemsko dinamičkom pristupu i zdravstvenoj pedagogiji u savjetovanju; pedagoško-zvučni terapeut u radu s djecom; Wingwave coach… (više informacija: kagita-akademija.hr

Programi sadrže: individualni pristup, detaljnu analizu, stručni terapijski pristup u kojem je sjedinjeno cjelokupno desetogodišnje iskustvo u radu s ljudima i programe posebno dizajnirane prema zadanim ciljevima svakog pojedinca.

Termin možete dobiti na: +385 99 517 5662

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja