Međimurje Press
Kolumne

Čačkalica: HDZ bi dao gotovinu, a SDP neda ni kredit!

Piše: IVICA JURGEC

Hoće li Zrinska garda Čakovec iz članstva izbaciti Ivana Penavu?

Sabor je raspušten, predsjednik Zoran Milanović odredio je da će se parlamentarni izbori održati 5. srpnja (na koje on možda neće ni ići, kako je to izjavio na Novoj TV), a prelazni rok političkih prebjega u punom je jeku. Jedni odlaze, drugi dolaze… Jedino naš župan, Matija Posavec, naveliko premišlava. No, o njemu u drugom dijelu teksta. Sad je u žiži javnosti Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, koji je s gradskim vijećnicima i predsjednicima vukovarskih temeljnih ogranaka, iz HDZ prebjegao u – neizvjesnost. Točnije, neovisnost! Kao takav pridružit će se svom Slavoncu Miroslavu Škori i njegovom Domovinskom pokretu. Želi biti saborski zastupnik i gradonačelnik. Osvojit će on dovoljan broj glasova, pa će poslije izbora u Sabor, a tamo u koaliciju s HDZ-om. I opet će plesati u istom kolu.

No, zašto je Penava zanimljiv i nama, Međimurcima? Od 17. prosinca prošle godine Ivan Penava član je Zrinske garde Čakovec. Na prigodnoj svečanosti, uz poseban ceremonijal zagrijavanja ruku na svijećama, primljen je u ovo društvo odabranih. Sad pak se čuje da mu nekolicina “tvrdih” HDZ-ovaca u Gardi sprema osvetu za bježanje iz HDZ-a, pa razmišljaju o tome da ga se izbaci iz Garde.

Naravno, od toga neće biti ništa, ističe Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde. Nisam dobio nikakav službeni zahtjev, a ako ga i dobijem o tome nećemo ni raspravljati. Penava se nije ogriješio o naš Statut, a njegovo je pravo birati stran(k)u. U Gardi su članovi svih stranaka, ali i onih koji nisu politički opredijeljeni. Glavno da su domoljubi, rodoljubi, čovjekoljubi i bogoljubi, kaže Bel.

Zabrinutost u međimurskom HDZ-u

Upravo takve traži i HDZ. Za popunu liste u Trećoj izbornoj jedinici, koju čine Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija. Na listi mora biti 14 kandidata, iz Međimurja 4. Još 16. ožujka ove godine Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je odluku o privremenoj odgodi održavanja redovnih unutarstranačkih izbora. Tako zbog koronavirusa nisu još izabrana nova rukovodstva HDZ-ovih organizacija u općinama, gradovima i županijama. Pa ni u Međimurju. Stoga će na listu “stara garda”. Najvjerojatnije predsjednik županijske organizacije Darko Horvat, gradonačelnici Murskog Središća i Preloga Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek i barem jedna ženska osoba. Naime, na listi mora biti barem 40 posto žena (ili muškaraca u obrnutoj situaciji), pa će na listu, ako se u međuvremenu ništa ne dogodi, Nikolina Babić. Da nije otišla u Bruxelles, na to mjesto bi sigurno zasjela Sunčana Glavak, koja će imati značajnu “udarničku” ulogu u predizbornoj kampanji, što se moglo vidjeti i u srazu s Mirelom Holy u RTL Direktu.

No, kako konačnu odluku donosi predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, liste će se brusiti do zadnjeg trena. Čak se čuje da bi prvi na listi u ovoj našoj, Trećoj izbornoj jedinici, mogao biti ministar zdravstva Vili Beroš ili Krunoslav Capak, šef Državnog zavoda za javno zdravstvo, koji su odlično odradili svoj posao u borbi protiv koronavirusa.

Bez obzira na to, Darko Horvat i međimursko rukovodstvo HDZ-a pomalo sa strahom ulaze u ove izbore, jer njihove preferencije i rezultati ovisit će o pozicijama na lokalnim unutarstranačkim izborima, ali i u eventualnom formiranju Vlade.

SDP nudi – Matija sudi

E, sad o županu Matiji Posavcu, koji se još uvijek ne može odlučiti, s kim će i kako će. Za gostovanja na N1 televiziji najavio je da razmišlja o najmanje tri opcije: o nakupini manjih centrističkih stranaka; o nezavisnoj listi političara sa sjevera Hrvatske na čelu s Radomirom Čačićem; te o SDP-ovoj listi. Kaže da mora dobro razmisliti, kako bi ovdašnjim žiteljima osigurao što više donacija iz državne blagajne. Nije mu važna fotelje nego dobrobit Međimurja. Ako je tako, onda nek se pridruži HDZ-u! Od njih bi bilo najviše koristi. Šalim se. No, niti oni žele njega, niti on njih. A i Međimurci mu to nikad ne bi oprostili. Barem većina.

Šansu, kavu-takvu, da osvoji vlast ima još jedino SDP, zato i traže pomoć Matije Posavca da im ovdje osigura pobjedu. Davor Bernardić mu nudi sigurno drugo mjesto na listi, ministarsku fotelju ako SDP formira buduću Vladu i još neke prinadležnosti. Ili će mu dati podršku za godinu dana na lokalnim izborima za treći mandat župana.

Ona “sjeverna” ekipa zatražila je anketu o tome kakve su im šanse i koji kandidati bi mogli dobiti najviše glasova birača. Onda će se donositi odluke. Posavec je svoju odluku najavio za početak idućeg tjedna. Nadam se da neće biti (pre)kasno.

Inače, znate tko jako dobro zarađuje u ovo preizborno vrijeme? Tvrtke koje provode ankete. Ovisno o broju anketiranih, srednja cijena ankete je oko 50 tisuća kuna. A probajte prebrojiti ankete: do izbora će ih sigurno biti tridesetak, što javnih, što tajnih.

Posvađali se zbog kredita

S SDP-om u koaliciji na državnom nivou, Posavec bi lagodno mogao vladati i na županijskom. Imao bi sigurnu većinu u Skupštini i sve odluke prolazile bi mu bez problema. Da je to tako potvrđuje i primjer sa sjednice Skupštine Međimurske županije održane u četvrtak, na Spasovo (21. svibnja). Pod jednom od 17 točaka dnevnog reda trebalo je prihvatiti odluku o uzimanju 25 milijuna kredita od OTP banke, kako bi Županija premostila dubiozu u proračunu nastalu zbog smanjenog priliva sredstava zbog koronavirusa. Župan Posavec je bio siguran da će odluka s lakoćom proći, ali – nije. Dobila je samo 17 glasova, a za prolaz je trebao 21 (Skupština ima 41 člana). Čak 16 čalnova skupštine je bilo protiv ili suzdržano. “Krivci” za to, uz vijećnike HDZ-a, su vijećnici SDP-a na čelu s Mladenom Novakom, koji je predsjednik Skupštine. Ima li to veze s predstojećim parlamentarnim izborima? Ima, svakako. S obzirom da se župan ne može odlučiti s kim će, SDP-ovci su iskoristili priliku i pokazali mu tko je gazda. Izrečene su tada, na žalost, i brojne grube riječi. Jedan HDZ-ovac je to prokomentirao na zanimljiv način: da se Posavec zna “ponašati”, HDZ bi mu osigurao gotovinu, a SDP mu neda ni kredit!

Prikupljajući podatke za ovaj tekst, u tajništvu SDP-a u Zagrebu doznao sam da je Matija Posavec odmah po završetku Skupštine zvao Davora Bernardića i požalio se na međimurske SDP-ovce. Eto, vidite kakvi su, hvala vam na koalicijskoj ponudi!

Bernardić mu je, navodno, obećao da će problem riješiti s međimurskim SDP-ovcima i uputiti ih na pravi put. Pogotovo one koji su jalni što Posavcu nudi više nego ijednom ovdašnjem članu SDP-a. Ako se ne urazume prijeti im raspuštanje županijske organizacije SDP-a.

Svakako, i Posavec će se morati restartati, i krenuti tamo gdje mu je i mjesto. SDP-om u nove pobjede!

Možda se dogodi iznenađenje kao i na izborima za Europski parlament.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja