Međimurje Press
Kolumne

ČAČKALICA: Štefa Kovača ne bu, Matija sad ti dojdi!

Piše: Ivica JURGEC

Slika je bila fenomenalna: Plenković stoji nad iskopanom rupom, skrušeno gleda u nju, a otraga mu sviraju posmrtnu pjesmu

Sjećate se onih starih kritičara na balkonu iz dječje serije Muppet show. E, upravo sam se sjetio jednog njihovog dijaloga koji me proganja zadnjih dana, a glasi:

“Znaš li što je zajedničko Đokoviću, Ivaniševiću i HDZ-u?” – pita prvi, a drugi odgovara: “Znam, svi su veliki majstori reketa!”.

To je samo za uvod. Tema je nešto drugačija. Naime, stvarno je žalosno bilo gledati političku kampanju u subotu na Mesapu u Nedelišću, gdje su govornici bili poznati borci za glasove na predstojećim parlamnetarnim izborima raznih stranaka i strančica. Po novome, to se sad zove 5. Međimurski plac, na kojem su svoje proizvode, osim OPG-ova iz Međimurja i okolnih županija, ponudili i neki politički, hm, lideri našeg kraja i prekodravlja. Gotovo da je bilo više njih s pratnjama od posjetitelja.

Uz Vitomira Kirića, direktora Mesapa, koji je pozdravio sve okupljene (koje?), govorili su i hvatači glasova Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće, župan varaždinski Radimir Čačić, župan međimurski Matija Posavec i ministar gospodarstva Darko Horvat. Srećom vrlo kratko: Vito je pozdravio, Dania ponizno zahvaljivao protivnicima, Posavcu je bilo neugodno što je u takvom društvu, a Darko Horvat, koji je prije dolaska na pozornicu ponavljao prešaran tekst na papiru kao loš (ili predobar) glumac, podučio je organizatorima da bi možda bilo dobro da se manifestacija, umjesto placa, zove Međimurski pijac.

I to je bio cijeli miting. Nitko nije dobio ni pljesak, ni zvižduke. Inače, Darko Horvat nije ni bio predviđen da nastupi, no s obzirom da je svaki glas bitan, nazvao je direktora Kirića s upitom može li se pojaviti? Ovo su surova vremena pa Vito nije htio sam odlučiti, pa je zvao Daniju. A kako je osim Općine Nedelišće vlasnik Mesapa i Županija međimurska, Danija je zvao župana Posavca za dozvolu. I tako u krug.

DARKO HORVAT ME POLAKTAO

Na kraju su se usuglasili i – Darko Horvat je nastupio. I čak se “laktao” s mojom malenkošću. A ja nisam njegov simpatizer, ni HDZ-ov, pa sam to pripisao dobrim rezultatima njegovog sjedenja na pametnoj klupi u Prelogu. Ipak, jedno treba priznati, on je na mitingu u Nedelišću pokupovao najviše proizvoda koje su ponudili OPG-ovi. Dok su se ostali govornici već dobrano hladili pod šatorom gazda Miće, Horvat je disciplinirao obilazio sve štandove i kupovao, tako da je njegova sedmočlana pratnja jedva nosila pune vrećice u plavi kombi s njegovom slikom i likom Andreja Plenkovića, poznatijeg kao “Chuk Noris za koronu”. On i Darko, sebi i Vladi RH pripisali su sve ono što se zadnjih godina gradilo i gradi se u Međimurju.

Tako je Plenković podsjetio na odluku Vlade koja je zasjedala u Čakovcu, da se za projekte u Međimurju odvoji više od 3 milijarde kuna. Nije rekao da od toga ni kuna dosad nije strigla u naš kraj. E, onda je obišao Muzej Međimurja, odnosno Stari grad Zrinski, koji se renovira i tamo opet sebi pripisivao zasluge. A nema ih. Veliki zahvat na obnovi platit će se sredstvima Europske unije i Međimurske županije.

Onda su Plenkovića vodili i na polaganje kamena temeljca za dogradnju Srednje škole u Čakovcu, čiji je vlasnik Baptistička crkva. Tamo mu je pastor Bratoljub Horvat uručio lopatu da na položeni temeljac baci tekući beton. I onda se dogodilo nešto zaista svečano.

Članovi Scifidelity orchestra iz Pušćina zasvirali su tradicionalnu američku pjesmu Amazing grace, koju se u Međimurju uvijek svira na sprovodima. Slika je bila fenomenalna: Plenković stoji nad iskopanom rupom, skrušeno gleda u nju, a otraga mu sviraju posmrtnu pjesmu.

JEDINO NAŠOJ BOLNICI DRŽAVA NIJE PLATILA MAGNET

Inače, na tom skupu nije bilo ni gradonačelnika Čakovca, Stjepana Kovača, ni župana Matije Posavca. Kovač je pozvan, ali je odbio doći, izgovorivši se drugim obavezama. Posavec nije dobio poziv, ali je slučajno sreo pastora Bratoljuba Horvata, koji ga je pozvao onako šeretski: Kovača ne bu, pa sad ti dojdi! Naravno da nije išao, kao ni na druge HDZ-ove derneke, koji se ovih dana održavaju širom Međimurja pod raznim krinkama: od dana grada, pa do kulturnih i drugih obljetnica.

No, zato je poslao svog drugog zamjenika, HSLS-ovca Josipa Griveca, kojeg nema niti na jednoj listi za Sabor, ali zna se da njegova stranka podržava HDZ. Lukavac Joža za govornicom je pohvalio Vladu i njene zasluge za Međimurje, a onda Plenkoviću tutnuo fascikl s ugovorom o financiranju magneta za Županijsku bolnicu, vrijednog oko 9 milijuna kuna. Jedna polovica plaćena je vrijeme ministra Milana Kujundžića, a drugu polovicu  sadašnji ministar Vili Korona Beroš, ne želi platiti, jer u proračunu nema sredstava za to. Plenković je, kaže Grivec, samo promrmljao da će to srediti.

Nadajmo se prije izbora. Dok je još premijer!

GDJE SU KLIPIĆI?

Sjećate se koliko je na stranicama ovog, drugih portala i lokalnih novina, objavljeno priopćenja, a koje je potpisao Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a. Napadao je župana, ravnatelja bolnice, pojedine liječnike, ukazivao na navodne propuste u poslovanju, čak i na možebitni kriminal. No, javnosti nije pokazao ni jedan dokaz za to. I sad dolazi šef stranke na obilazak važnih objekata u Međimurje, a što će Darko nego ga odvesti u obilazak obnovljenog i dograđenog paviljona, tzv. “staru internu”. Bilo je panike, ravnatelj Novinščak, i pored svega što su mu radili proteklih mjeseci, to je dopustio, čak naručio i klipiće, pozvan je i zamjenik ministra zdravstva… Sve je bilo spremno, ali je onda uslijedila zabrana posjeta bolesnicima u Bolnici pa je i obilazak otkazan. No, o tome nitko nije obavijestio zamjenika ministra, koji je došao u Čakovec. Na kavicu s ravnateljem.

Jedino nisam uspio saznati tko je pojeo naručene klipiće?

Saznat ću. To će najvjerojatnije biti pitanje vijećnika HDZ-a ili HDS-a na prvoj slijedećoj sjednici Županijske skupštine za ravnatelja Novinščaka.

Može oklada?

P.S.

Pomalo razočaran onim što sam vidio izašao sam iz Mesapa, a tu me zaustavio gazda Mićo i pomalo nesuvislim glasom, njišući se, zaključio:

“Ahila je sjebala peta, a mene šesta!”

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja