Međimurje Press
Kolumne

Mladen Novak nije suspendiran!

Piše Ivica JURGEC

U SDP-u ODIGRANA DVA POLUVREMENA – ČINI SE DA ĆE I PRODUŽECI

* Poslije niza krivina, Matija Posavec morat će se prestrojiti, a neki kažu i – restartati

Tjedan koji je iza nas bio je izuzetno dinamičan. U Međimurju više nema oboljelih od koronavirusa, ljudi izlaze iz svojih brloga, počelo se ozbiljnije raditi. Na sajam se može i pješke, tržnice su poboljšale ponudu flancima i cvijećem. Špica u Čakovcu sve je punija, a kava se ispija u društvu, ali na pristojnom hm razmaku.

I sve bi to bilo lijepo, idilično čak, da se nije oglasio predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković i najavio raspuštanje Sabora. Odmah je počela strka, oporba nije mogla vjerovati, napadati se počelo sve i svakoga, panika ljudi… Malo me to podsjetilo na obitelj u kojoj je stogodišnja baka dugo bolesna i liječnici najavljuju i svi očekuju njezin kraj, ali kad umre svi su iznenađeni. Plenkovićeva najava skorih parlamentarnih izbora sve je bacila u petu brzinu. U toj brzini, ali uz brojne krivine, vozi i međimurski župan Matija Posavec, no čini se da će se ipak konačno morati prestrojiti, a neki kažu čak i – restartati. Kao nezavisni politički kapitalac ovih dana, kad padaju epidemiološke maske, ali i one druge, dobio je izuzetno puno ponuda da uđe u neki od političkih lijevih i centralnih blokova koji se sada osnivaju. Njegovi najbliži suradnici tvrde da su ga zvali svi: od SDP-a i demokrata, do reformista i narodnjaka. Najuporniji je bio šef reformista, Radimir Čačić, ali – uzalud vam trud svirači. U svoje redove nije ga zvao jedino HDZ.

Posavec, koji u Međimurju svakom osigurava pobjedu, ostaje nezavisan, no… Kako je to u subotu u Bjelovaru najavio šef SDP-a Davor Bernardić, gdje je vrbovao tamošnjeg župana Damira Bajsa, SDP-u, odnosno koaliciji koja u borbu za glasove kreće pod sloganom “Restartajmo Hrvatsku”, pridružit će se i Matija Posavec. Bernardić u nedjelju dolazi u Čakovec, gdje će potpisati koalicijski ugovor sa Željkom Pavlicom, odnosno Međimurskim demokratskim savezom. Tu priliku sigurno će iskoristiti da do detalja dogovori suradnju s Posavcem. Koliko se iz redova SDP-a može čuti, Matiji je ponuđeno drugo mjesto na listi u Trećoj izbornoj jedinici (Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija), što znači da sigurno ulazi u Sabor. Ponuda ima i nadogradnju s onim obaveznim AKO. To znači, uz ostalo, da će, ako SDP i koalicijski partneri formiraju buduću Vladu, Posavcu pripasti i ministarsko mjesto, koje dugo priželjkuje, ako ne, moći će po treći put na izbore za župana. Tu ga, barem zasad, nitko ne može pobijediti.

Mladen Novak: Ostajem predsjednik međimurskog SDP-a

Matiji Posavcu ova suradnja također osigurava i podršku SDP-a u Županijskoj skupštini, čiji čelni čovjek je predsjednik Skupštine. Ali, vrag nikad ne spava i evo: novi raskol u međimurskom SDP-u. Slično kao uoči lokalnih izbora 2013. godine. To se može zaključiti po podijeljenosti Županijskog odbora stranke, koji je u četvrtak izglasao suspenziju Mladenu Novaku, predsjedniku županijskog SDP-a. Od 42 člana, nazočno je bilo 39, a za Novakovu suspenziju glasalo je 20 članova, protiv je bilo 18, a jedan je bio suzdržan. Po toj odluci Mladen Novak suspendiran je sa svih funkcija u stranci na dvije godine. Nesuglasice i sukobi u ovdašnjem SDP-u traju već mjesecima. Mnogima Novak ne paše, pa su međusobno iznosili prljavi veš, napadali jedini druge i podijelili stranku. Pojedinci odavno žele njegovu funkciju, malo su se primirili nakon Milanovićeve pobjede na predsjednički izborima, malo zbog korone, ali, evo, ne odustaju. I to baš uoči parlamentarnih izbora, kad si je SDP zadao veliki zadatak da sa koalicijskim partnerima i svojim biračima preuzme vlast HDZ-u.

Navodno je u dogovoru sa središnjicom stranke u Zagrebu trebao biti postavljen i prinudni upravitelj, pardon povjerenik, a već su krenule i glasine da bi mjesto predsjednika Skupštine Međimurske županije, koju je Novak sazvao za četvrtak, 21. svibnja, od njega trebala preuzeti Boška Ban Vlahek.

Čini se ipak da je sve to palo u vodu. Naime, u subotu prijepodne telefonski sam razgovarao s Novakom, i on tvrdi da sve ostaje po starom, te da je on i dalje predsjednik međimurskog SDP-a. Odluka Županijskog odbora je nevažeća, što mu je potvrdila i Statutarna komisija SDP-a u Zagrebu. Na taj način svako malo bi netko mogao suspendirati predsjednika, kaže Novak. Naš glavni zadatak je priprema parlamentarnih izbora i pobjeda na njima. Zato glave moramo držati skupa, ističe Mladen Novak. Ako se ne varam, slično su prije izvjesnog vremena u Zagrebu htjeli smijeniti Bernardića.

No, čini mi se da će se ovdje ipak igrati produžeci!

Smjena Novinščaka i Tošić Grlač?

U ovom drugom poluvremenu pobjedu je odnio Mladen Novak, a čini se da i njegova borba za “sređivanje stanja u čakovečkoj Bolnici” ide prema uspješnom(?) završetku. Tako bi se dalo iščitati iz dnevnog reda 17. sjednice Skupštine MŽ, gdje će pod prvom točkom izvještaj o stanju u Županijskoj bolnici podnijeti Novakov čovjek, Goran Kozjak, dr. med., predsjednik Komisije za zdravstvo. Nakon tematske sjednice i brojnih analiza, te nabrajanja svih nedostataka u radu, članovi Komisije predlažu Upravnom vijeću Županijske bolnice Čakovec da izglasa nepovjerenje ravnatelju Bolnice, dr. sc. Tomislavu Novinščaku, a županu Matiji Posavcu da smijeni predsjednicu Upravnog vijeća Bolnice, dr.sc. Sonju Tošić Grlač, i imenuje novog člana. Ako se to tako odigra, bila bi to velika pobjeda Mladena Novaka, kojemu je čakovečka Bolnica odavno bolna točka.

Čini mi se, ipak, da će se i ovdje igrati produžeci!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja