Međimurje Press
Kolumne

ČAČKALICA: Što će predsjednik Milanović u Međimurju kad vlada korona?

Piše: IVICA JURGEC

Glasovi mu, barem zasad, ne trebaju, jer smo mu dali čak 75 posto na izborima za predsjednika; nema kasu da bi donio novac; nema izvršnu snagu da pokrene procese razvoja; nema podršku u Vladi za svoje ideje; nema – ništa! I što će raditi u radnom posjetu? Ili službenom, kakvom li već?

Svi mediji u Međimurju i Varaždinu najavili su da u ponedjeljak (19. listopada) u službeni posjet Međimurskoj županiji dolazi predsjednik RH Zoran Milanović. Trebao je doći, našalio sam se, još prije dva tjedna na županov rođendan (5. listopada), da se hrana ne baca, ali nije. Evo ga sada. No, mnogi se pitaju, pa i ja, što će sada tu? Dok se građane svakodnevno bombardira da ostanu odgovorni, da drže odstojanje, da se klone velikih skupova, da nose maske, da ne izlaze, da ne plešu, da… a on evo izlazi i dolazi. Pošto? Glasovi mu, barem zasad, ne trebaju, jer smo mu dali čak 75 posto na izborima za predsjednika; nema kasu da bi donio novac; nema izvršnu snagu da pokrene procese razvoja; nema podršku u Vladi za svoje ideje; nema – ništa! I što će raditi u radnom posjetu? Ili službenom, kakvom li već? Posjetit će uspješnu tvrtku Centrometal u Macincu, koja zavređuje posjetu, ali i podršku Vlade. Zato bi bilo bolje da dođe ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ili čak premijer Andrej Plenković.

Oni mogu pomoći. Poslije Milanovića radnici Centrometala sigurno neće imati veće plaće, jer su i ovako u vrhu plaćenih metalaca, neće ni vlasnici dobiti financijsku injekciju za premošćivanje u ovim teškim vremenima. Dakle, Milanović će doći, poslikati se s domaćinima i županom i otići. U Parag. Hoće li stanovnici MO Parag kod Trnovca živjeti u boljim uvjetima, ako ih posjeti Milanović? Neće!

Predsjednik će obići i Tehnološko-inovacijski centar u Čakovcu i razgledati nove prostore Razvojno-edukacijskog središta za metalsku industriju. Što će tu? Hvaliti? Ni jedan dan radnog staža nema u neposrednoj proizvodnji, pa kako da onda pomogne? Savjetom? Daj brate, nemoj nas uznemiravati, dođi u boljim uvjetima, kad nestane korone.

E, da dođe drug Tito, bila bi to sasvim druga priča. On kao izučeni strojobravar puno toga bi ih mogao podučiti, naučiti i savjetovati.

BRAVO ZA BOŠKU BAN VLAHEK

Sve one borbe, podbadanja i niski udarci političara u nastojanjima da (za)vladaju čakovečkom Županijskom bolnicom, odnosno njegovim Upravnim vijećem, u petak su pali u vodu. Saborska zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek iz Čakovca, za koju su mnogi vjerovali da će samo sjediti u parlamentu i ubirati dobru plaću, pokazala im je kako se bori za Međimurje i prava ovdašnjih pacijenata.

Došla je za saborsku govornicu i očitala lekciju Vladi RH, koja Bolnici u Čakovcu duguje čak 83 milijuna kuna. Žena je hrabro skinula masku i zastupnicima i cijeloj hrvatskoj javnosti potanko objasnila koliki i kakav to država ima maćehinski odnos prema Međimurju. “Za 83 milijuna kuna može se platiti sav dug radnicima, sav dug veledrogerijama za lijekove, nabaviti nova posteljina i madraci za sve pacijente i zaposliti 20 medicinskih sestara koliko ih trenutno nedostaje u Bolnici. Sve se to moglo, ali je država dug od 83 milijuna kuna, koje nam je dužna, u točno tom iznosu usmjerila aneksom ugovora prebogatoj Dubrovačkoj županiji, jer je to (HDZ-ova) X. izborna jedinica”, kazala je saborska zastupnica Boška Ban Vlahek jasno i glasno, a njezin istup prenijeli su gotovo svi mediji u Hrvatskoj. Nije držala figu “v žepu”, nego izravno rekla što tišti nju, ali i njene birače u Međimurju. Samo tako naprijed! Dosta je više naših političara i saborskih zastupnika, koji šute pred nepravdom i ponašaju se po sistemu “naj se rad zameril”. Uvijek sam poštivao hrabre žene.

A žene, kaže jedan dobar poznavatelj prilika, dugo pamte, a kratko brzo zaboravljaju.

ZASAD NEMA STRAHA OD BRANIMA BUNJCA

I dok je Boška Ban Vlahek uzdignute glave ušla u najvišu politiku, na potpuno suprotan način iz nje je izašao, sjećate se, Branimir Bunjac iz Mihovljana, perjanica Živog zida u prošlom sazivu Sabora. Kad još nisu bili sigurni da će njihov kandidat na europskim izborima u Buxelles, onda su obećali Bunjcu da će on u Belgiju. No, poslije izbora, kad su ipak osigurali ulaz, Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida odustao je od dogovora i sam sebe poslao u Bruxelles. Prevelika je plaća bila u pitanju da bi to prepustio Bunjcu. Ovaj se bunio, pa su ga izbacili i iz Europe i iz Živog zida i iz Sabora.

Vratio se u školu u Podturnu predavati povijest, a onda je nestao. Želju da ode u Europu konačno si je sam ispunio. Sad je u Irskoj, tamo se i zaposlio. Nedavno se javio i kazao da mu politika uopće ne nedostaje, pogotovo ne moroni u Saboru i novinarske njuške oko njih. Novaca imam više nego prije, a imam i slobodu koju prije nisam imao. Nakon odlaska iz Sabora nisam koristio beneficiju 6+6 kao mnogi drugi. Na lokalne izbore u svibnju 2021. godine neću ići, a u politici ću se aktivirati tek kad i ako nađem dobar tim, ističe Bunjac.

Uh, sad mi lakše. Mnogi koji se spremaju na lokalne izbore su strahovali. Sad mogu odahnuti. Neće imati opasnog takmaca ni za gradonačelnika, ni za župana. Osim ako…

JOŠ JEDNA KAPITALNA INVESTICIJA

Jako sam sretan zbog kapitalne investicije u gradu Čakovcu, koja se polako privodi kraju, a kojom se ponosi gradonačelnik Stjepan Kovač. Naime, uređuje se pomoćno nogometno igralište s umjetnom podlogom u sportskom kompleksu kod kupališta. Dosad je uređena šljunčana podloga i drenaža, a slijedi postavljanje umjetne trave. Pola milijuna kuna dalo je Ministarstvo turizma i sporta (nije to zasluga nove državne tajnice Sandre Herman iz Belice!), a umjetnu podlogu donirat će Hrvatski nogometni savez.

Sjećate se, Čakovec je bio prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao (hm) koncept Smart Golfa i izgradio mini golf igralište s umjetnom travom, a koje je svečano otvoreno 1. lipnja 2015. godine. Tada je rečeno kako se ovim projektima Hrvatska upisuje na golf kartu Europe sa 20 milijuna aktivnih mini golf igrača, te kako je mini golf jedan od najperspektivnijih sportova za razvoj sportskog turizma. Investiciju vrijednu oko 880 tisuća kuna s pola milijuna kuna sufinanciralo je Ministarstvo turizma, dok je ostatak platio grad Čakovec.

Vjerujem da će na nogometu biti više korisnika nego na golfu. Koliko je ipak golf igrača iz Europe, od onih 20 milijuna, igralo mini-golf u Čakovcu?

DESNI VATROGASCI

Narodna izreka kaže da se poklonjenom konju ne gledaju zubi. To bi se komotno moglo primijeniti i na donirana vatrogasna navalna vozila, koja su zaslugom Marija Medveda, predsjednik VZ Grada Čakovca, stigla iz Velike Britanije. Vrijedna i dobro opremljena navalna vozila dobila su četriri DVD-a: Kuršanec, Novo Selo Rok, Pustakove-Buzovec-Putjane i Totovec.

Stiglo je i puno vrijedne dodatne opreme. Došli su uzvanici. Župan također. Mislim fra Josip Župan, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, koji je blagoslovio nazočne i one koji će koristiti vozila. A koristit će ih ipak s malo problema. Naime, u Engleskoj se vozi po lijevoj strani ceste, pa su volani s desne strane. Suprotno nego kod nas. Naši vatrogasci su jedno vrijeme trenirali u dvorištu Međimurskih voda, gdje su navalna vozila bila parkirana, prije primopredaje. Kako na svečanosti ne bi slučajno pregazili kojeg uzvanika!

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja