Međimurje Press
Kolumne

Zašto ni HDZ ni SDP nisu javno podržali mjere za sređivanje stanja u romskim nasljima?

ČAČKALICA

Piše Ivica JURGEC

Noćna mora Davora Bernardića!

Zašto ni HDZ, ni SDP nisu javno podržali mjere za sređivanje stanja u romskim naseljima?

Ovaj tjedan u potrazi za glasovima Međimurjem su hodočastili čelnici najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj. Prvo je u ponedjeljak šef SDP-a, Davor Bernardić, predstavio program svoje stranke za predstojeće parlamentarne izbore. U čakovečkoj Scheierici uz njega su bili i drugi viđeniji SDP-ovci, kao i brojni članovi. Bernardić je najavio da bi SDP, ako dođe na vlast, odmah podigao plaće za 500 kuna i to za oko 800 tisuća radnika u Hrvatskoj. Iznio je još neke prijedloge, ali najvažnija mu je borba protiv korupcije.

“Zamislite da milijarde koje cure u privatne interesne džepove usmjerimo u rast plaća i mirovina. To će podići standard i usporiti iseljavanje“ izjavio je Bernardić i zaradio pljesak okupljenih. Najviše od predsjednika međimurskih SDP-ovaca Mladena Novaka.

Bernardić je zaneseno sve svoje planove izrecitirao napamet, a onda su ga novinari pitanjem o mogućoj suradnji s HDZ-om vratili u stvarnost.

“O velikoj koalicija s HDZ-om se ne razmišlja čak ni u najgorim noćnim morama. A što se tiče Vlade, budite bez brige. SDP će formirati stabilnu Vladu i predvodit će pobjedničku koaliciju”, kazao je Bero.

Možda bi bilo dobro da u program uključe i Kolindu Grabar Kitarović. Ona je više nudila. Mislim, onih 8 tisuća eura!

DAJTE GLAS ZA MOST I OBILAZNICU

O Kolindi i parlamentarnim izborima, koji će biti negdje ujesen, zasad ne razmišlja predsjednik HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković. Njegove su najveće brige migranti, korona virus i Miro Kovač. Da, da. Kako je Čakovec grad SDP-a, preostala dva su HDZ-ovi. Zato je njihova delegacija “Odvažno za Hrvatsku” u srijedu boravila u Murskom Središću i Prelogu. Došli su ministri Darko Horvat, Oleg Butković i Tomo Medved, te Plenkovićevi kandidati za najuže vodstvo HDZ-a Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Branko Bačić i drugi. U Murskom Središću iz je dočekao gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak, a u Prelogu gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Na tim skupovima se obećanjima osvajalo članstvo kako bi na unutarstranačkim izborima HDZ-a, 15. ožujka, dalo glas Plenkovićevoj opciji. Hoće li im se to isplatiti? Vjerojatno hoće, s obzirom da su kao mamac u delegaciji bili i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktro Hrvatskih cesta Josip Škorić. Ako hoćete obilaznicu Murskog Središća i novi most preko Mure, glasajte za Plenkovićevu opciju. Planove u tom smislu imaju i u Prelogu. Bravo, ekipa, treba iskoristiti priliku.

NOVINARE NISU ZVALI

Da ne zaboravim. U Međimurju je bio i Andrej Plenković. Stigao je samo do Preloga, ali ne i do Mursko Središća. Vratio se u Zagreb na hitan sastanak s glavnim tajnikom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Otišao je miran, jer su mu obećali podržati ga u utrci za predsjednika HDZ-a, a Darko Horvat je dodao da je predsjedništvo Županijskog odbora HDZ već prije šest mjeseci donijelo odluku da podržava Andreja Plenkovića i njegov tim. Tada je mislio da će i on biti u njemu.

Ako dođe po glasove, što li će reći ekipi za promjene u HDZ-u, Miri Kovaču, Ivanu Penavi, Tomislavu Tolušiću i Milijanu Brkiću? E to me zanima!

Tim više, jer na Plenkovićeve skupove novinari nisu pozvani. Ne mora, banda, baš sve čuti.

ROMI I KOBASICE

Proteklog tjedna tlak je Međimurkama i Međimurcima ponovo podigao Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine u Saboru. Te da smo ovakvi, pa onakvi, da mrzimo, da stvaramo razdor, da ne pomažemo, da vrijeđamo… Posebno mu je na meti bio župan Matija Posavec, koji se “usudio” javno zatražiti da se dio financijske pomoći romskim obiteljima isplaćuje u vaučerima, odnosno bonovima. Posavec je dobio i nekoliko prijetnji, ali to ga nije zaustavilo da krene u akciju. Dobio je podršku resornih ministarstava te Centra za socijalnu skrb i već se radi na tome. Sve u cilju da se poboljša stanje sigurnosti u romskim naseljima i oko njih, da se smanji konzumiranje alkohola i droga, da se poveća zaposlenost romske populacije, da sva djeca budu uključena u predškolski i školski odgoj…

To je Kajtazija toliko razljutilo da je u nekoliko novina i TV emisija napao Hrvate u Međimurju, a osobno i župana. “Dok sam ja saborskli zastupnik, nikakvih vaučera neće biti”, vikao je Kajtazi. I time se zapravo otkrio: ako glasate za mene, i dalje ćete dobivati keš lovu, zvuči njegova poruka u prijevodu. Zato mu i nije u interesu da se situacija u Međimurju smiri. Po onoj narodnoj: zavadi pa vladaj.

No, u svemu tome su svoj karakter pokazali i ovdašnji politički čelnici. Posavcu nitko od njih, osim časnih izuzetaka, nije dao javnu podršku. Ni, Mladen Novak, predsjednik Županijske skupštine, ni Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca, ni Ljubo Kolarek, gradonačelnik Preloga, ni Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, ni načelnici općina, nitko… Sramota.

Osim brojnih žitelja Međimurja, putem društvenih mreža potporu su županu pružili i pojedini Romi i njihovi predstavnici. Javno su to, opširnim pismom, učinili samo Ervin Vićević i Hrvoje Šlezak. Svi ostali neće se zamjeriti romskoj populaciji, jer na slijedećim izborima opet očekuju glasove od njih. Ako.

Sjećam se prije nekoliko godina viđeniji član HDZ-a iz Nedelišća, dan-dva prije lokalnih izbora u velikom kotlu u naselju Parag kuhao je stotine pari kobasica i častio tamošnje možebitne birače. Veselica je, uz kobase i piće, trajala dugo u noć. Slijedećeg dana nitko u tom naselju nije glasao za njegovu listu.

Još uvijek ga mući što su im to dali oni iz suprotnog tabora da su Romi glasali za njih!?

E, to je enigma! Romska enigma!

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja